Somalija zabranila TikTok, Telegram i 1XBet

Somalija zabranila TikTok, Telegram i 1XBet

Somalija zabranila TikTok, Telegram i 1XBet

U naredbi o zabrani se navodi ograničenje širenja nepristojnog sadržaja i propagande.
 
foto: Abdullahi Abdullahi on Unsplash
 
Somalija je zabranila platformu za kratke videe TikTok, aplikaciju za razmjenu poruka Telegram i internetsku stranicu za klađenje 1XBet kako bi, prema riječima ministra komunikacija zemlje, ograničila širenje nepristojnog sadržaja i propagande, javlja Reuters.
 
"Ministar komunikacija je naredio internet kompanijama da zaustave gore navedene aplikacije, koje koriste teroristi i nemoralne grupe, kako bi širili konstantne užasne slike i dezinformacije u javnosti", kazao je ministar Jama Hassan Khalif u nedjelju.
 
Agencija Reuters prenosi da članovi pobunjeničke grupe Al Shabaab često na TikToku i Telegramu postavljaju informacije o svojim aktivnostima.
 
Odluka o zabrani dolazi nekoliko dana nakon što je, podsjeća agencija, somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud rekao da vojna ofanziva protiv Al Shabaaba u narednih pet mjeseci ima za cilj eliminaciju grupe povezane s Al Kaidom.
 
Iz Reutersa su platformama poslali upite za komentar, a TikTok je odbio da komentariše navodeći da kompanija čeka zvaničnu informaciju o zabrani. Takođe, ni iz 1XBeta, popularne stranice za klađenje, još nije stigao odgovor. Telegram je u saopštenju istakao "dosljedno uklanja terorističku propagandu u Somaliji i širom svijeta", dodajući da je "aktivno moderirao" štetni sadržaj na svojoj platformi.
 
Nekoliko korisnika TikToka u Somaliji, koji zarađuju na objavljivanju video zapisa ili promociji svojih proizvoda na platformi, je reklo da se protive zabrani.
 
"Zabrana TikToka učinit će da se svjetla u mnogim domovima ugase", kazao je Abdulkadir Ali Mohamed, koji sebe naziva somalskim "predsjednikom TikToka".
 
"Gdje ćemo 'zaraditi naš hljeb'?", upitao je.
 
Halimo Hassan, koja prodaje zlato na TikToku, zabrinuta je da će zbog odluke izgubiti mušterije.
 
"Pozivam vladu da dopusti TikTok ali da  kontroliše kako se koristi u kulturnom kontekstu Somalije", navela je.
 
Naredba je provajderima internet usluga dala rok do 24. augusta da provedu odluku.
 
Reuters podsjeća da je TikTok pod nadzorom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog navodnih veza kompanije ByteDance s kineskom vladom. Greg Gianforte, guverner Montane, 17. maja je potpisao zakon o zabrani aplikacije na državnom nivou, dok će 1. januara 2024. stupiti na snagu. Time je Montana postala prva američka država koja je zabranila TikTok.
 
Izvor: Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.