Montana, prva američka država koja planira zabraniti TikTok na ličnim uređajima

Montana, prva američka država koja je zabranila TikTok na ličnim uređajima

Montana, prva američka država koja planira zabraniti TikTok na ličnim uređajima

Ako bude potpisan zakon, zabrana TikToka u Montani mogla bi stupiti na snagu u januaru.

foto: Solen Feyissa on Unsplash

Država u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Montana prva je američka država koja je donijela zakon o zabrani aplikacije za kratke videe TikTok na ličnim uređajima.

Popularna platforma TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, optužena je da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost kroz prikupljanje podataka od korisnika.

Ako ga potpiše guverner Montane Greg Gianforte, zabrana TikToka bi mogla stupiti na snagu u januaru.

"Guverner će pažljivo razmotriti svaki zakon koji zakonodavno tijelo pošalje na njegov stol", izjavila je Brooke Stroyke, portparolka Gianfortea. U decembru je, kako podsjeća CNN, Gianforte zabranio TikTok na uređajima državne vlade, a sljedećeg mjeseca pozvao je Univerzitetski sistem Montane da slijedi taj primjer, što je i učinjeno.

Kompanija ByteDanye je sugerisala da će poduzeti pravne mjere za borbu protiv ovog zakona u Montani.

Za zakon, poznat kao SB419, glasalo je 54 odbornika i dostavljen je guverneru u petak, 14. aprila. U njemu se navodi niz zabrinutosti u vezi sa TikTokom, uključujući navodni nadzor kineske vlade.

Zakon takođe spominje prisutnost "opasnog sadržaja" i "opasnih izazova" na TikToku.

Zakonom se zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude TikTok, no to ne zabranjuje onima koji već imaju TikTok da ga koriste.

Kršenje zakona moglo bi dovesti do kazne do 10.000 dolara, a provodilo bi ga Ministarstvo pravde Montane. Kazne se odnose na kompanije, a ne na pojedinačne korisnike.

U saopštenju TikToka navodi se da su "zagovornici zakona priznali da nemaju izvodiv plan za operacionalizaciju ovog pokušaja cenzurisanja američkih glasova i da će o ustavnosti zakona odlučivati sudovi".

"Nastavićemo da se borimo za korisnike i kreatore na TikToku u Montani čiji su životi i prava iz Prvog amandmana ugroženi ovim neviđenim prekoračenjem vlade", dodaje se u saopštenju.

Evropska komisija, kao i nekoliko američkih država, počele su zabranjivati državnim službenicima da koriste TikTok na službenim uređajima. 

U martu je američki predsjednik Joe Biden rekao da se kompanija ByteDance suočava s potencijalnom federalnom zabranom ako se ne odrekne svog vlasništva nad aplikacijom.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray na panelu Senata u martu kazao je da aplikacija "vrišti" o potencijalnim sigurnosnim problemima.

Tehnološke industrijske grupe su kritikovale zakon Montane i različite napore da se ograniči pristup aplikaciji.

Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea, industrijske grupe kojoj je cilj da internet učini sigurnim za slobodno poslovanje i slobodno izražavanje, a čiji je član i TikTok, kazao je da zakon "postavlja opasan presedan da vlada može pokušati zabraniti bilo koji posao ako joj se ne sviđa, a bez jasnih dokaza da je učinila prestup".

Design it For Us, koalicija mladih aktivista koji se zalažu za promjene u regulaciji platformi, takođe su se žalili na zakon ističući da vjeruju da društvene mreže mogu biti dobre za mlade ako su dizajnirane za njih. Dodali su i da se zabranama poput ovih odriče prilike za proaktivno rješavanje pitanja sigurnosti i privatnosti djece na ovim platformama.

Grupa koja zastupa programere aplikacija The App Association izjavila je u petak da bi prijedlog zakona mogao potaknuti vlade na donošenje zakona za svaku aplikaciju posebno, stvarajući mnoštvo zakona koji bi "jako opteretili male firme za aplikacije".

National Public Radio (NPR) piše da, budući da je TikTok u vlasništvu ByteDancea, postoji bojazan da bi Komunistička partija Kine mogla zatražiti pristup 150 miliona TikTok naloga u Americi i tako potencijalno špijunirati građane SAD-a, ili koristiti lične podatke za postavljanje kampanja dezinformacija u aplikaciji.

Iako je ovakva zabrinutost postala glasnija posljednjih mjeseci, ne postoje javno dostupni dokazi koji sugerišu da su kineski zvaničnici ikada pokušali ući u TikTok podatke, dodaje NPR.

Izvor: BBC, CNN, NPR

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.