Korisnici TikToka protiv zabrane aplikacije u Montani

Kreatori sadržaja na TikToku traže blokiranje Montanine zabrane platforme

Korisnici TikToka protiv zabrane aplikacije u Montani

Zakon o zabrani aplikacije 1. januara 2024. stupa na snagu.

foto: Unsplash

Pet kreatora sadržaja na platformi društvenih mreža za postavljanje kratkih videa TikTok podnijeli su tužbu Okružnom sudu u Montani kojom traže da se blokira zakon američke države Montana o zabrani te platforme tvrdeći da novi zakon krši njihova prava.

Greg Gianforte, guverner Montane, 17. maja je potpisao zakon o zabrani aplikacije društvenih mreža na državnom nivou, dok će 1. januara 2024. stupiti na snagu.

Nezakonito će biti da prodavnice aplikacija nude TikTok u Montani, državi koja ima nešto više od milion ljudi. Prema novom zakonu, TikTok bi se mogao suočiti s kaznama do 10.000 dolara dnevno ako prekrši pravilo.

Gianforte je kazao da će taj potez „zaštititi lične i privatne podatke stanovnika Montane od prikupljanja koje vrši Komunistička partija Kine”.

Korisnici TikToka tvrde da zakon krši njihova prava na Prvi amandman i da država nastoji da “izvrši ovlasti nad nacionalnom sigurnošću koje Montana nema i da zabrani govor koji Montana ne smije suzbiti”. 

U tužbi se navodi ime Austina Knudsena, glavnog tužioca Montane.

Emily Flower, glasnogovornica Knudsena, rekla je da je država spremna za tužbe. “Očekivali smo pravni izazov i potpuno smo spremni braniti zakon”, kazala je.

Guardian podsjeća da advokati korisnika koji su podnijeli tužbu nisu odgovorili na njihov zahtjev za komentar.

Iz TokToka su za Reuters takođe rekli da zabrana platforme u Montani “krši prava na Prvi amandman građana Montane nezakonitom zabranom TikToka“.

“Želimo da uvjerimo stanovnike Montane da mogu nastaviti koristiti TikTok kako bi se izrazili, zarađivali za život i pronašli zajednicu dok mi nastavljamo raditi na odbrani prava naših korisnika unutar i izvan Montane“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija TikTok, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, nalazi se pod nadzorom u Americi zbog svojih navodnih veza s Kinom i zabrinutosti da bi takve veze mogle predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Takođe, američki zakonodavci i državni zvaničnici pozivaju da se zabrani aplikacija širom zemlje zbog “potencijalnog uticaja kineske vlade na platformu”. Kompanija je u više navrata demantovala da je dijelila podatke s kineskom vladom i rekla da to neće učiniti ako se to bude i tražilo.

Izvor: Guardian, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.