Alabama i Utah - nove države koje su zabranile TikTok na državnim uređajima

Alabama i Utah - nove države koje su zabranile TikTok na državnim uređajima

Alabama i Utah - nove države koje su zabranile TikTok na državnim uređajima

Guvernerka Alabame o dopisu navodi da je zabranu uvela kako bi zaštitila osjetljive podatke države.
 
foto: Solen Feyissa on Unsplash
 
Alabama i Utah su se u ponedjeljak pridružile drugim američkim saveznim državama koje su zabranile korištenje društvene mreže TikTok na uređajima državne službe i njihovim mrežama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.
 
Ove mjere su uslijedile nakon upozorenja direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Christophera Wrayja od prošlog mjeseca koji je rekao da bi kineska vlada mogla koristiti ovu platformu društvenih mreža za razmjenu kratkih videa, a koja je u vlasništvu kineske firme ByteDance, za kontrolu prikupljanja podataka o milionima američkih korisnika ili kontrolisati algoritam preporuka, a koji bi se mogao koristiti za operacije utjecaja.
 
Guvernerka Alabame Kay Ivey je, kako prenosi Alabama.com, u ponedjeljak poslala dopis čelnicima državnih agencija u kojem je navela da je zabranu uvela “kako bi zaštitila osjetljive podatke države i stanovnika Alabame od aktivnosti kineske infiltracije”.
 
“Uznemirujuće, TikTok prikuplja ogromne količine podataka, od kojih većina nema legitimnu vezu s navodnom svrhom aplikacije za dijeljenje videa. Upotreba TikToka koji uključuje državnu IT infrastrukturu na taj način stvara neprihvatljivu ranjivost na kineske infiltracijske operacije”, rekla je Ivey.
 
Dodala je i da je zaštita države Alabame i prava njenih građana na privatnost neophodna, a da ona sigurno ne shvata olako “sigurnosnu prijetnju iz Kine“.
 
Ivey, koja ima 78 godina, priznala je da ne koristi ovu platformu koja je najpopularnija među generacijom Z i mlađim Amerikancima, te je kazala i da “dokazi govore sami za sebe” i da želi biti sigurna da “čine sve kao država da se suprotstave rastućem sigurnosnom riziku”.
 
Njena direktiva takođe nalaže agencijama izvršne vlasti da preduzmu sve potrebne korake kako bi spriječili TikTok da pristupi osjetljivim državnim podacima.
 
“Razočarani smo što se toliko država zalaže za donošenje politika zasnovanih na neosnovanim, politički nabijenim lažima o TikToku”, rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi koju prenosi Reuters.
 
Guverner države Utah Spencer Cox takođe je u ponedjeljak izdao izvršnu naredbu kojom se zabranjuje korištenje TikToka na državnim uređajima zbog nacionalne sigurnosti. Coxova izvršna naredba navodi upozorenja da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za dobivanje “povjerljivih i privatnih” informacija i zabranjuje bilo kome s ugovorom državne vlade da preuzme ili koristi TikTok na uređaju koji je u vlasništvu države.
 
Federalni komesar za komunikacije Brendan Carr napisao je u tweetu u ponedjeljak da je najmanje devet država poduzelo mjere u vezi sa TikTokom “na osnovu ozbiljnih sigurnosnih prijetnji”.
 
Druge američke države koje su zabranile TikTok na državnim uređajima su Teksas, Merilend i Južna Dakota.
 
Država Indiana je početkom decembra 2022. tužila ovu kompaniju društvenih mreža, navodeći da obmanjuje korisnike o kineskom pristupu njihovim podacima i da izlaže djecu sadržajima za odrasle.
 
Sa više od milijardu korisnika, TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, piše Alabama.com. Od njenog osnivanja 2018. godine, američki zakonodavci su, kako dodaju, iznosili brojne zabrinutosti u vezi sa sigurnosnim praksama aplikacije.
 
Američka Federalna trgovinska komisija je 2019. kaznila ByteDance zbog prikupljanja informacija od djece mlađe od 13 godina. Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2020. pokušao blokirati nove američke korisnike da preuzimaju WeChat i TikTok, što bi blokiralo korištenje ovih aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su je odbacili savezni sudovi. 
 
U junu 2021., predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden povukao je Trumpove izvršne naredbe kojima se nastojalo zabraniti preuzimanje i naredio Odjelu trgovine da izvrši reviziju sigurnosnih problema koje postavljaju aplikacije.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje