Breton: TikTok mora slijediti nadolazeća pravila EU ili će biti suočen sa zabranom

Breton: TikTok mora slijediti nadolazeća pravila EU ili će biti suočen sa zabranom

Breton: TikTok mora slijediti nadolazeća pravila EU ili će biti suočen sa zabranom

Zvaničnik EU je rekao da "nije prihvatljivo" da korisnici platforme mogu pristupiti "štetnom, a ponekad čak i opasnom sadržaju".
 
foto: Solen Feyissa on Unsplash
 
Visoki zvaničnik Evropske unije (EU) pozvao je kinesku kompaniju za društvene mreže TikTok da se pridržava nadolazećih pravila o sadržaju u tom bloku zemalja ili će biti suočena sa mogućom zabranom, što označava oštru promjenu tona iz Brisela, piše Bloomberg.
 
Komesar EU za unutrašnje tržište Thierry Breton naveo je u saopštenju, nakon što je u četvrtak održao video sastanak sa izvršnim direktorom TikToka Shouom Zi Chewom, da "nije prihvatljivo" da korisnici platforme mogu pristupiti "štetnom, a ponekad čak i opasnom sadržaju" i to u roku od nekoliko sekundi. "S mlađom publikom dolazi veća odgovornost", naveo je Breton. 
 
Breton je dodao i da TikTok mora svoje poslovanje uskladiti sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) znatno prije roka koji je zadat za 1. septembar.
 
Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), kojeg kompanije moraju ispuniti do tog datuma, velike internet platforme morat će poštovati dugu listu pravila o moderiranju sadržaja ili će se suočiti s kaznama od čak šest posto svog godišnjeg prihoda ili će biti zabranjene u zemljama EU.
 
"Nećemo oklijevati da usvojimo puni obim sankcija kako bismo zaštitili naše građane ako revizije ne pokažu potpunu usklađenost", kazao je Breton koji je, kako piše Bloomberg, ohrabrio Chewa da se počne pridržavati DSA prije septembarskog roka.
 
Breton je kazao Chewu da će platforma za kratka videa TikTok biti među prvim metama komisije za ispitivanje pod DSA, prenio je njegov pomoćnik u izjavi za Bloomberg. Dodao je da bi, da su pravila već na snazi, zabrana TikToka bila na stolu.
 
Caroline Greer, glasnogovornica TikToka, kazala je da je kompanija posvećena poštivanju DSA i drugih pravila EU.
 
Nakon razgovora s Chewom, Breton je objavio post na blogu koji izgleda kao, kako piše Bloomberg, prikrivena prijetnja TikToku. Dodaju da u toj objavi nije navedeno ime kompanije, ali se spominje platforma za viralne snimke koja je popularna među mladima te kaže da su "ukaljane" skandalima. Breton je napravio poređenja s "vukom u ovčjoj koži" koji pokreće "ozbiljna geopolitička pitanja" za slanje podataka izvan Evrope.
 
"Jedna od najznačajnijih zabrinutosti je da podaci koje prikupljaju ove platforme mogu koristiti za političku ili ekonomsku dobit od drugih zemalja", napisao je Breton. "To bi moglo uključivati korištenje podataka za ciljano oglašavanje ili političku manipulaciju, što bi moglo imati značajan utjecaj na politički pejzaž našeg kontinenta", dodao je.
 
Breton je napisao i da EU neće zabraniti platforme "samovoljno", kao i da Unija ima "jasne i snažne propise" koje platforme moraju slijediti, i da se, kako je napisao, ne mogu oslanjati samo na dobru volju. 
 
"S obzirom da neke platforme imaju posebno značajnu ulogu u životima naših mlađih građana, posebno ćemo paziti da se pridržavaju svih relevantnih propisa i da poštuju prava svojih korisnika", istakao je.
 
Zvaničnici EU su ranije imali daleko manje glasan pristup prema TikToku u poređenju sa američkim zakonodavcima. Međutim, sve više političara u Evropi izražava zabrinutost zbog TikToka, posebno nakon što je kompanija priznala da su neki njeni zaposlenici pristupili podacima novinara u pokušaju da identifikuju informacije koje su procurile u medije.
 
TikTok posljednje tri godine radi na suzbijanju zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država oko toga da li se ličnim podacima njenih građana može pristupiti i da li njenim sadržajem manipuliše Komunistička partija Kine ili bilo kojeg drugog entiteta pod uticajem Pekinga.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.