Evropska komisija zabranila korištenje TikToka na službenim telefonima

Evropska komisija zaposlenima zabranila TikTok

Evropska komisija zabranila korištenje TikToka na službenim telefonima

Zaposlenima je dat rok do 15. marta da uklone aplikaciju.
 
foto: Solen Feyissa on Unsplash
 
Evropska komisija je svojim zaposlenima zabranila da koriste kinesku aplikaciju za kratke videe TikTok na službenim telefonima iz sigurnosnih razloga, piše Dnevni evropski servis (DES).
 
Visoki zvaničnik je za briselski portal Politico rekao da je svim zaposlenima 23. februara naređeno da izbrišu TikTok sa službenih uređaja, kao i da uklone aplikaciju sa privatnih telefona ako na njemu imaju instalirane aplikacije povezane sa poslom.
 
Politico navodi da je to najnoviji primjer sve veće napetosti između Pekinga i Zapada.
 
"Zapadne vlade su sve više uznemirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obavještanim službama u prikupljanju velike količine podataka širom svijeta, s posebnim fokusom na političke i sigurnosne mete od velike važnosti", piše portal.
 
Vjerovatno će i druge institucije Evropske unije (EU), uključujući Vijeće i Parlament, uvesti zabranu kineske aplikacije, mada će Evropskom parlamentu trebati znatno više vremena da provede tu politiku.
 
Zaposlenima je dat rok do 15. marta da uklone aplikaciju, navedeno je u e-mailu koji im je poslala Komisija.
 
Zaštita podataka Komisije i jačanje cyber-sigurnosti navedeni su kao razlozi za takvu odluku.
 
Sjedinjene Američke Države (SAD) su već zabranile korištenje TikToka na službenim uređajima u brojnim institucijama na saveznom i federalnom nivou, a takvu mjeru trenutno razmatra i Nizozemska.
 
Ova platforma za dijeljenje video snimaka, koja je u vlasništvu kineske kompanije "ByteDance", priznala je u novembru prošle godine da njeni zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima korisnika u Evropi.
 
Podacima sa naloga TikToka može da pristupi određeni broj zaposlenih i u Brazilu, Kanadi, Izraelu, kao i u SAD-u i Singapuru gdje se skladište podaci evropskih korisnika, saopštila je tada kompanija, navodeći da se primjenjuju "robusne sigurnosne kontrole i protokoli odobravanja", kao i da se koriste metode koje su u skladu s regulativom EU za zaštitu podataka GDPR.
 
Oko 125 miliona Evropljana redovno koristi TikTok, podsjeća DES.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.