Apel novinara za hitan prekid napada Izraela i Hamasa

Novinari pozivaju na prekid vatre i zaštitu prava na informisanje u sukobu Izraela i Hamasa

Apel novinara za hitan prekid napada Izraela i Hamasa

Apel je potpisalo više od 800 novinara i medijskih organizacija.

foto: Pixabay 

Evropska federacija novinara (EFJ) jedna je od potpisnica apela koji su potpisali novinari u kojem se traži prekid vatre i zaštita prava na pristup informacijama u sukobu Izraela i Hamasa.

„Kao novinari posvećeni ljudskim pravima, zahtijevamo poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i hitan prekid bombardovanja. Također pozivamo na prekid vatre kako bi se garantovala zaštita i sigurnost civilnog stanovništva na okupiranim palestinskim teritorijama i u Izraelu, kao i oslobađanje talaca koje drži Hamas“, piše u apelu koji je do 27. oktobra potpisalo više od 800 osoba.

„Zahtijevamo da izraelska vojska garantuje sigurnost novinara koji rade u Pojasu Gaze i dozvoli ulazak međunarodnim medijima, poštujući na taj način pravo na informacije“, dodaje se.

U saopštenju koji je objavio EFJ navodi se i da ova medijska organizacija podržava pozive Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Palestinskog novinarskog sindikata (PJS) za potpunu i transparentnu istragu svih napada na novinare.

„Izrael i Hamas moraju poštovati ulogu koju novinari imaju kao svjedoci koji nisu u borbi u vrijeme rata“, dodaje se u saopštenju.

EFJ prenosi podatke Međunarodnog komiteta Crvenog križa u kojima se navodi da su 23 novinara ubijena od početka sukoba Izraela i Hamasa. Nekoliko novinara je povrijeđeno, dok se drugi vode kao nestali.

„EFJ se pridružio IFJ-u u pozivu svim borcima u ovom sukobu da zaštite novinare i medijske profesionalce. Oštro osuđujemo ciljanje i namjerno ubijanje novinara. Novinari su oči i uši svijeta u Palestini i Izraelu. Njihova uloga svjedoka je ključna, posebno u dokumentovanju ratnih zločina“, izjavila je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

U saopštenju EFJ-a se navodi da ova medijska organizacija podržava stav novinara u Evropi, ali i drugih organizacija, uključujući Savez za medije, zabavu i umjetnost u Australiji (MEAA) u iskazivanju solidarnosti sa svim palestinskim i izraelskim žrtvama i pozivanju na prekid vatre u Pojasu Gaze usred dokaza o, kako se naglašava, masovnoj humanitarnoj katastrofi.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) od 7. oktobra 2023., dana kada je Hamas izveo napad na Izrael, nakon čega je Izrael objavio rat Hamasu, istražuje sve izvještaje o ubijenim, povrijeđenim, zarobljenim ili nestalim novinarima, uključujući i one koji su povrijeđeni u Libanu. Prema podacima CPJ-a, do 26. oktobra najmanje 27 novinara su ubijeni.

Novinari u Pojasu Gaze su suočeni s posebno velikim rizicima dok pokušavaju pokriti sukob, piše CPJ, suočeni s kopnenim i zračnim napadima izraelskih trupa, prekinutim komunikacijama i nestankom struje. Do 26. oktobra, prema njihovim podacima, poginula su 27 novinara – od toga 22 Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanac. Povrijeđeno je osam novinara, a tri su prijavljena kao nestala ili privedena. Napominju da se lista redovno ažurira i dostupna je na ovom linku.

„CPJ naglašava da su novinari civili koji obavljaju važan posao u vrijeme krize i da ne smiju biti na meti zaraćenih strana“, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Izvor: EFJ, CPJ

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.