Otpuštaju i karikaturiste

Otpuštaju i karikaturiste

Otpuštaju i karikaturiste

Karikaturista zbog kojeg su britanski političari plakali od muke, nakon četrdeset godina rada, dobio je otkaz u londonskom Guardianu.

foto: Screenshot / Steve Bell / X

Steve Bell, čije su karikature posljednjih četrdeset godina obilježile sadržaj lista Guardian, dobio je otkaz. Presudila mu je karikatura izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Prikazao ga je u bokserskim rukavicama dok pokazuje ožiljak na stomaku o obliku karte Pojasa Gaze. Na vrhu karikature je tekst: Stanovnici Gaze, odmah izađite.

Po svemu sudeći uredništvo Guardiana shvatilo je crtež kao aludiranje na lik Shylocka (Šajloka) iz Mletačkog trgovca (William Shakespeare), koji se smatra najčuvenijim jevrejskim stereotipom zbog svoje „pohlepne prirode“. O tome govori i poruka o otkazu koju je Bell primio u kojoj se pominje „funta mesa“. Shylock je upravo toliko tražio da dužnik odreže od svog tijela ako zajam ne otplati u predviđenom roku.

Istovremeno u izjavi za BBC Bell je je tumačenje svog lista ocijenio besmislenim. Njegova je karikatura, kazao je, inspirisana karikaturom Davida Levinea, koji je sredinom 1960-ih nacrtao američkog predsjednika Lyndona Johnsona kako pokazuje ožiljak od operacije u obliku karte Vijetnama.

 

Čim sam pročitao ovu vijest, pomislio sam da se ime Steve Bell mora nalaziti u arhivi Mediacentra. I vrlo brzo sam ga pronašao unutar našeg velikog projekta o novinarima, svjedocima pred Haškim tribunalom. Dio razgovora koje smo vodili sa nekim od vodećih svjetskih novinara odnosio se i na budućnost ove profesije. I upravo su karikature Stevea Bella bile povod da novinar Guardiana Ed Vulliamy iskaže vjerovanje u budućnost novinarstva.

„Uvijek kada stvari krenu nizbrdo pokaže se ono najbolje u novinarstvu“, kazao je Vulliamy, dokazujući to reakcijom velikih američkih medija (New York Times, The Washington Post) u vrijeme Donalda Trumpa. Ali je onda posebno istakao ulogu karikaturista i humora jer je u svom novinarskom iskustvu shvatio da je „moć trajnija od otkrića“.

Dakle, po Vulliamyju, šta god vi otkrili o političarima bilo gdje u svijetu, od Bosne i Hercegovine do Amerike, to nije nimalo važno jer će oni sve to preživjeti. „Šta god pronađete o političarima i njihovim poltronima od korupcije do ubilačkih ratova, oni će to nadživjeti. Nastaviće zarađivati, postaće profesori, doktori, direktori kompanija. Jedino čega se boje je smijeh, humor. Da će biti dvorske lude“.

Intervju Eda Vulliamyja za projekt Mediacentra

Ed Vulliamy je to objasnio upravo na primjeru karikatura Stevea Bella. U vrijeme kada je britanski premijer bio Tony Blair, karikature Stevea Bella su morale biti izrezane iz Guardiana prije nego što se Blairu štampa donosila na stol. „Za mene su karikaturisti pravi novinari. Oni koji vas ismijavaju. Jer je ismijavanje jedino što političari mrze. Carevo novo ruho. Baš ih briga za otkrivanje logora i pokolja, samo da ih ne ismijavaš“, kazao je prije dvije godine za Mediacentar Ed Vulliamy.

Kad sam mu u tom kontekstu pomenuo primjer Feral Tribuna u Hrvatskoj ali i cijeloj ovoj regiji, on je nastavio: „Posljednje uporište ovakvog podsjećanja političara su karikaturisti. Oni njeguju poetski anarhizam i vide ono što se stvarno dešava. Karikatura ne prikazuje situaciju, ona prikazuje suštinu situacije, prikazuje apsurdnost situacije“.

Da bi to potkrijepio, sjetio se kako karikaturisti crtaju Borisa Johnsona (u vrijeme razgovora premijera Engleske). Samo grm kose i velika guzica.

Na moju primjedbu da smo baš taj humor izgubili u bh. medijima, on je tu činjenicu ocijenio – neobičnom. Po njemu postoje četiri nacije na svijetu koje se odlikuju vrhunskim humorom: „Meksikanci, Bosanci, Irci i Poljaci“. Onda me upitao „zašto“? I odmah odgovorio – zato što imaju susjede iz pakla.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.