Zločin protiv novinara

Zločin protiv novinara

Zločin protiv novinara

Najmanje 21 novinar je ubijen u Izraelu, Gazi i Libanu.

foto: Gianluca Costantini

Najmanje 21 novinar je ubijen u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze i u napadima Hamasa na Izrael. Među ubijenim novinarima 17 je Palestinaca, tri novinara su Izraelci i jedan je Libanac. Osam novinara je ranjeno, a za troje se smatra da su oteti ili da su nestali.

Ovo su podaci koje je do 19. oktobra sakupila i objavila neprofitna američka medijska organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Podatke je prikupila preko medijskih izvještaja i lokalne novinarske organizacije, Palestinskog novinarskog sindikata. Osamaest novinara je ubijeno napadima Izraela, a tri tokom napada Hamasa.

Uprkos velikom broju ubistava novinara za samo trinaest dana, od 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, u medijima ali i među medijskim organizacijama rijetko da se izvještava o njima, ali i okolnostima u kojima novinari u Pojasu Gaze rade. Jedan od rijetkih koji pokušava skrenuti pažnju na ubistva medijskih radnika je italijanski karikaturista Gianluca Costantini, koji na osnovu liste Komiteta za zaštitu novinara pravi portrete ubijenih novinara. Njegovim crtežima oni tako dobivaju lice.

Među ubijenima novinarima je i mladi Yousef Maher Dawas, koji je pisao za neprofitne organizacije Palestine Chronicle i We Are Not Numbers. Ubijen je 14. oktobra u izraelskom raketnom napadu na obiteljsku kuću u Beit Lahiji, u sjevernom Pojasu Gaze.

Tijela freelance novinarke Salam Mema i njenog najstarijeg sina izvučena su 13. oktobra iz ruševina, tri dana nakon što je njezin dom u izbjegličkom kampu u gradu Jabaliji pogođen izraelskim zračnim napadom, na što je reagovala i Koalicija za žene u novinarstvu. Mema je vodila, kako prenosi CPJ, Komitet novinarki u Palestinskom medijskom vijeću, organizaciji koja se zalagala za razvoj medija za palestinske novinare. I njen crtež objavio je Costantini.

foto: Gianluca Costantini

Ahmed Shehab, novinar radija Sowt Al-Asra, što u prevodu znači Radio Glas zatvorenika, zajedno sa svojom ženom i troje djece, ubijen je 12. oktobra u izraelskom zračnom napadu koji je pogodio njegovu kuću u Jabaliji, podaci su koje je prenio i Poynter.

Troje novinara koji su izvještavali sa terena je ubijeno 9. oktobra kada su izraelski ratni zrakoplovi napali područje u kojem se nalazi nekoliko medijskih kuća u okrugu Rimal u zapadnoj Gazi. Njihova imena su Saeed Al-Taweel, glavni urednik web stranice Al-Khamsa News, fotograf Mohammed Sobh i novinar Hisham Alnwajh iz novinske agencije Khabar. Nosili su kacige i prsluke koji su jasno isticali “Press”, objavila je Al Jazeera.

foto: Gianluca Costantini

Bejrutski Reutersov snimatelj Issam Abdallah je ubijen 13. oktobra tokom granatiranja iz pravca Izraela u blizini libanonske granice. U tom napadu ranjeno je šest novinara koji su zajedno sa Abdallahom u blizini Al-Shaaba u južnom Libanonu izvještavali o granatiranju koje se odvijalo između izraelskih snaga i libanonske militantne skupine Hezbollah. Reuters je objavio fotografiju njegove majke kako grli njegov kovčeg pokriven libanonskom zastavom.

Dvadesetdvogodišnja urednica vijesti izraelskog javnog servisa Ayelet Arnin ubijena je na muzičkom festivalu Supernova 7. oktobra, koji je napao Hamas, objavio je the Times of Izrael. Izraelski fotograf Roee Idan je nestao 7. oktobra i njegova porodica, kako prenosi CPJ, smatra da se zajedno sa trogodišnjom kćerkom nalazi u zatočeništvu. Idan je taj dan radio, objavio je the Times of Izrael. Na isti dan nestala su još dva palestinska fotografa, Nidal Al-Wahidi i Haitham Abdelwahid, objavio je Palestinski centar za razvoj i medijske slobode MADA. 

Ovo su samo neke od priča ubijenih i nestalih novinara i novinarki.

 

Dezinformacije i oprečno medijsko izvještavanje

O situaciji koja se trenutno dešava u Gazi, veliki je broj dezinformacija, pristrasnog i oprečnog medijskog izvještavanja. Jedan od razloga za to jeste što medijske kuće, u nedostatku novinara i snimatelja na terenu, o događajima većinom izvještavaju na osnovu zvaničnih informacija, koje su često oprečne. Samo neke medijske kuće, poput The Associated Pressa (AP), BBC-a, Reutersa, Agencije France-Presse (AFP) i Al Jazeere, imaju svoje redakcije u Gazi. Nakon naredbe Izraela da se evakuiše zapadni dio Gaze neke od njih, poput AP-a i AFP-a, su napustili ovo područje.

Novinari ne mogu da uđu u Gazu, a uslovi rada za one koji se trenutno nalaze tamo su gotovo nemogući.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je Pojas Gaze nazvala zatvorom na otvorenom i objavila da se tamo nalaze samo lokalni palestinski novinari, koji su većinom članovi Palestinskog novinarskog sindikata. Na njima je sav teret da izvijeste šta se dešava i stranim medijima prenesu informacije. Međunarodne organizacije su pozvale na njihovu hitnu zaštitu.

IFJ je upozorila strane novinare na pojavu dezinformacija i često korištenje sekundarnih ili ''zvaničnih'' izvora dvije strane, čiju tačnost ne mogu provjeriti. Neki od etabliranih svjetskih medija prenijeli su neprovjerene informacije, a na osnovu prenošenja zvaničnih izvora. Novinarka CNN-a Sara Sidner se izvinila nakon što je objavila informaciju iz Ureda premijera Izraela da Hamas odrubljuje glave bebama i djeci, jer je kasnije Vlada Izraela navela da ovu informaciju ne može potvrditi. Izvinio se i BBC jer je proteste u znak podrške Palestini u Velikoj Britaniji nazvao protestima za Hamas.

Nedosljednost u medijskim izvještajima najbolje ilustrira medijsko izvještavanje o napadu na Ahli Arab bolnicu u Gazi, koji se desio u utorak, a tokom kojeg je, kako su izvijestili mediji, ubijeno najmanje 500 ljudi. Zapadni mediji su prvo prenijeli izvještaje Ministarstva zdravstva u Gazi da je eksploziju izazvao izraelski zračni napad. Nakon nekoliko sati, Izrael je naveo da je eksplozija posljedica rakete koju je lansirala oružana grupa Palestinski islamski džihad. CNN je zatim objavio da je Vijeće za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ocijenilo da Izrael "nije odgovoran" za eksploziju u bolnici i da početni sakupljeni dokazi sugerišu da je napad na bolnicu došao iz rakete koju je lansirala skupina Palestinski islamski džihad. Ova grupa je odbacila optužbe.

Kako bi zaključili ko je kriv i odakle je projektil došao, neki mediji su otišli dalje te su počeli samostalno da analiziraju dostupne snimke, izjave i materijale. BBC, kako bi donio vlastiti zaključak, je prikupio dostupne medijske snimke i snimke na društvenim mrežama, te je čak kontaktirao 20 organizacija koje se bave oružjem kako bi na osnovu dostupnog materijala njihovi eksperti dali svoj odgovor na upit šta je uzrokovalo eksploziju u bolnici Ahli Arab. BBC je objavio da pored oružanih napada, ono što se dešava je i rat informacija, te da za sada se ne može zaključiti ko je kriv za napad na bolnicu. Mišljenja eksperata su tražile i druge medijske kuće, poput Al Jazeere i Skynewsa. 

Svjedočimo potpuno novoj fazi u novinarstvu – u kojoj stručnjaci gledaju medijske snimke i snimke na društvenim mrežama i nagađaju odakle je projektil došao. Nova je to faza i u periodu post-istine, u kojoj se ne ististira na ''lažnim vijestima'', već u kojoj istina jednostavno ne postoji. I sve to dok UN upozorava da će ljudi, naročito djeca, u Gazi uskoro početi umirati zbog dehidracije.

Novinari se pozivaju na oprez, da zaključke ne treba brzo donositi, da treba koristiti zvanične podatke, čuti stav eksperata. Pozivaju se na historijske činjenice, komplikovane odnose, i ''drevne mržnje'', kako je to bilo na Zapadnom Balkanu, upućuje ih se na zvanične stavove i pravo na odbranu. Upozorava ih se da budu nepristrasni, da paze na termine, sačekaju da se tvrdnje potvrde, utvrde, ispitaju okolnosti. I to može trajati danima, mjesecima, godinama, dok civili i novinari ginu.

Ubistva civila i novinara su ratni zločini koje treba nazvati pravim imenom. Prema članu 79. Dodatnog protokola 1 Ženevskih konvencija, novinari u ratnim zonama moraju biti tretirani kao civili i zaštićeni kao takvi, pod uvjetom da ne sudjeluju u neprijateljstvima. Ovo što se dešava je ratni zločin protiv njih.

Crteži su objavljeni uz dozvolu autora.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.