Vlasnik Informera u zatvoru nakon presude u korist novinara Jugoslava Ćosića

Vlasnik Informera otišao u zatvor na izdržavanje kazne nakon tužbe Jugoslava Ćosića

Vlasnik Informera u zatvoru nakon presude u korist novinara Jugoslava Ćosića

Dragan J. Vučićević nije platio novčanu kaznu zbog čega je preinačena u zatvorsku.
 
foto: Screenshot / Raskrikavanje
 
Vlasnik tabloida Informer Dragan J. Vučićević otišao je juče na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne u Okružni zatvor u Beogradu nakon što je, po privatnoj tužbi novinara Jugoslava Ćosića, osuđen zbog krivičnog djela uvrede.
 
Vučićević je osuđen je 25. marta 2021. pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za krivično djelo uvrede Jugoslava Ćosića. Vučićević je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, a novčanu kaznu bio je u obavezi da plati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Viši sud u Beogradu potvrdio je presudu Drugog osnovnog suda u Beogradu 3. decembra 2021. 
 
Sud je tada ocijenio da je privatna krivična tužba koju je advokatska kancelarija Tomanović podnijela u ime Ćosića osnovana i da tvrdnje Vučićevića da je Ćosić „šiptarski plaćenik“, „sluga mafijaško-tajkunske hobotnice“ i da „obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš“, predstavljaju krivično djelo uvrede i zato ga je oglasio krivim i izrekao mu kaznu.
 
Sud je, takođe, naveo da uvredljive tvrdnje Vučićevića „nisu date u vršenju novinarskog poziva već predstavljaju direktno obraćanje Ćosiću na privatnom nalogu Vučićevića te da su uvrede iznijete sa direktnim umišljajem i u namjeri omalovažavanja“.
 
S obzirom da Vučićević kaznu nije platio, ona je preinačena u šestomjesečnu zatvorsku kaznu. Krivični zakonik Srbije propisuje da se novčana kazna prevodi u zatvorsku, tako što se za svakih hiljadu dinara određuje jedan dan u zatvoru.
 
Ova kazna, po zakonu, ne može biti duža od šest mjeseci, ukoliko je iznos novčane kazne manji od 700 hiljada dinara.
 
Vučićević je, kako prenosi Danas, odlazak u zatvor danima najavljivao u Informeru, čiji je vlasnik, ističući da je sankcionisan zbog verbalnog delikta.
 
On je u petak održao i konferenciju za medije na kojoj je kazao da će po ulasku u zatvor stupiti u štrajk glađu. Štrajk će koji je i započeo po ulasku u zatvor, kako je naveo, prekinuti ukoliko mu budu ispunjena dva zahtjeva – revizija pravosnažne osuđujuće presude i pokretanje inicijative za izmjenu Krivičnog zakonika kojim bi uvreda bila dekriminalizovana.
 
 
Izvor: Danas.rs, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.