Savjet za štampu Srbije: Informerov intervju sa silovateljem zloupotreba prava i slobode govora

Savjet za štampu Srbije: Informerov intervju sa silovateljem zloupotreba prava i slobode govora

Savjet za štampu Srbije: Informerov intervju sa silovateljem zloupotreba prava i slobode govora

Informer prekršio Kodeks novinara Srbije u intervjuu sa višestrukim silovateljem.
 
foto: NUNS
 
Komisija za žalbe Savjeta za štampu Srbije je na sjednici u petak jednoglasno odlučila da je Informer prekršio Kodeks novinara Srbije u intervjuu sa višestrukim silovateljem, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Tekst pod naslovom „Prvi put sam silovao sa 10 godina“ objavljen je 28. septembra, a intervju u video formatu sa naslovom „MEGAEKSKLUZIVNO! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa 10 godina“, objavljen je na YouTube kanalu Informera. Zbog ovog teksta, održano je više protesta građana ispred redakcije Informera u Beogradu.
 
Komisija je konstantovala da su prekšeni dijelovi Kodeksa koji se odnose na javni interes jer tema intervjua nije u javnom interesu, zatim zabranu objavljivanja sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na djecu, dužnost novinarske pažnje, širenje straha i zaštitu dostojanstva i prava djece, žrtava zločina i drugih ugroženih grupa. Savje za štampu Srbije je zbog ovog intervjua primio sedam žalbi protiv dnevnog lista. Prihvaćena je žalba koju je uputila Mima Mišljenović uime Autonomnog ženskog centra, budući da su ostale žalbe uputili građani i građanke koji nisu lično oštećeni i nemaju formalno pravo da se žale.
 
U žalbi je navedeno da taj intervju ne predstavlja interes javnosti, već da „doprinosi relativizaciji i promociji zločina silovanja, kao i zastraživanju i ponižavanju žena“, a da je posebno narušeno dostojanstvo žena koje su pretrpjele nasilje od strane intervjuisanog muškarca.
 
Informer, kako piše NUNS, nije odgovorio na žalbu.
 
Raspravu o ovom slučaju otvorila je predstavnica NUNS-a Tamara Skrozza. Ona je navela da je ključna stvar u toj priči širenje straha jer je nepotrebno podignuta tenzija u javnosti. Vlado Mareš iz NUNS-a takođe se složio da postoji prekršaj kodeksa.
 
“Bezobzirno je tako nešto objaviti. Ovo je preosetljiva tema i nepotrebno dolivanje ulja na vatru… Ako postoje neki osetljivi trenuci treba paziti i odmeravati možda i svaku reč”, rekao je Mareš i dodao da je u pitanju čisti neukusni senzacionalizam.
 
Od nekoliko slučajeva o kojima je diskutovala Komisija za žalbe Savjeta za štampu Srbije je i onaj o zahtjevu koji su uputili glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović i direktor Dan Grafa i urednik portala Danasa Bojan Cvejić, koji je i član Komsije za žalbe Savjeta za štampu Srbije. Oni su tražili da Komisija da mišljenje, odnosno, utvrdi da li je Danas prekršio Kodeks novinara Srbije kada je objavio intervju sa glumcem Goranom Jevtićem koji je objavljen u Danasu 9. maja ove godine pod naslovom “Glumac Goran Jevtić: Gušimo se polako, u svetu koji je sve veći bolesnik, dakle, kreni – promeni”.
 
Kako se navodi, Petrović i Cvejić su zatražili od Komisije da utvrdi da li je u spomenutom intervjuu prekršen Kodeks novinara Srbije nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić branio Informer poslije objavljivanja razgovora sa serijskim silovateljem tako što je taj postupak poistovijetio sa Danasovim intervjuom sa Goranom Jevtićem.
 
“Mislim da se intervjui suštinski razlikuju jer Jevtić nije pričao o detaljima onoga za šta je osuđen. Ne vidim zašto bi to bilo kršenje kodeksa. Čovek ima uloge i po našim zakonima on ima pravo da ima uloge. Novinari imaju pravo da razgovaraju sa ljudima koji su javne ličnosti i koje su uticajne u kulturnom u javnom životu”, navela je Skrozza.
 
Predstavnica javnosti Vida Petrović Škero takođe je ocijenila da u ovom slučaju kodeks nije prekršen.
 
“Intervju je autorsko delo novinara. Dok mene novinar ne pozove, ja ne mogu da dam intervju. Mi ovde ne govorimo o glumcu koji je bio osuđen za neko delo, nego govorimo o tome da li je medij/novinar napravio grešku tako što je intervjuisao nekog ko je osuđen. Po mom mišljenju – apsolutno ne”, rekla je Petrović Škero.
 
Članovi komisije složili su se da sam sadržaj intervjua ne predstavlja kršenje Kodeksa novinara Srbije.
 
Izvor: NUNS
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.