Novi protest protiv Informera: Borba protiv nasilja nad ženama

Mjesec dana traje protest protiv Informera:

Novi protest protiv Informera: Borba protiv nasilja nad ženama

"Besne smo i dalje", "Vlast i mediji promovišu nasilje", "Ko neće da nas čuje moraće" - neki su od transparenata na protestima.

foto: Cenzolovka / Perica Gunjić

Novi protest protiv "Informera" održan je 1. novembra ispred redakcije tog tabloida u Beogradu, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Protesti u organizaciji neformalnog udruženja "Ženska solidarnost" počeli su krajem septembra ispred redakcije "Informera" kada je taj tabloid objavio intervju sa višestrukim silovateljem, a pretvorili su se u bunt protiv nasilja nad ženama i diskriminacije.
 
Članice "Ženske solidarnosti" poručile su sa petog po redu protesta da "nijedan od njihovih zahtjeva nije ispunjen" i da će nastaviti da se bore protiv svakog vida nasilja nad ženama.
 
Učesnice i učesnici protesta traže povlačenje intervjua sa višestrukim slovateljem sa interneta i donošenje zakona o registru i nadzoru silovatelja.
 
Traži se i obustava državnog finansiranja medija koji neetički izvještavaju o nasilju, te praćenje Smjernica za medijsko izvještavanje o nasilju prema ženama.
 
Učesnice su na protestu nosile transparente protiv nasilja nad ženama: "Besne smo i dalje", "Vlast i mediji promovišu nasilje", "Ko neće da nas čuje moraće", "Nije tragedija nego ubistvo".
 
Predstavnica "Ženske solidarnosti" Jelena Riznić izjavila je da je od prvog protesta prije mjesec situacija "još gora" jer je za ministra unutrašnjih poslova u novoj Vladi Srbije imenovan Bratislav Gašić, koji je ujedno i novi član Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.
 
Bratislav Gašić je 2015. godine smijenjen sa mjesta ministra odbrane zbog seksističke izjave na račun novinarke, podsjeća RSE.
 
U maju 2017. godine izabran je za direktora Bezbjednosno-informative agencije na kojoj je bio do izbora nove Vlade, kada je preuzeo funkciju ministra policije.
 
Aktivistkinje "Ženske solidarnosti" su na kraju protesta na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi redakcija "Informera" ispisale svoje zahtjeve i uvredljive poruke na račun glavnog i odgovornog urednika tog tabloida Dragana J. Vučićevića, a redakcija lista "Informer" nije se oglašavala tim povodom.
 
Pod naslovom "Ispovest serijskog silovatelja" i porukom "megaeksluzivno!", Informer je 28. septembra objavio tekst i video intervjua od sat vremena, u kojem osuđeni sliovatelj opisuje kako je vršio različita krivična djela i kako se tada osjećao. Objavljivanje intervjua oštro su osudila novinarska udruženja.
 
Tabloid "Informer" je Twitter označio kao medij koji sarađuje sa vlašću u Srbiji, podsjeća RSE.
 
Izvor: RSE, Cenzolovka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.