Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Kodeks novinara Srbije

Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Kodeks novinara Srbije

Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Kodeks novinara Srbije

Reakcija na intervju objavljen u “Informeru” sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.
 
foto: NUNS
 
Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua u listu “Informer” sa osuđenim serijskim silovateljem iz Srbije Igorom Miloševićem, koji je nedavno izašao iz zatvora. Problem predstavlja način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična djela i kako se tada osjećao, prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). 
 
Koalicija smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije, jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i da ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati. Podsećaju na Kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smiju da budu izgovor ili opravdanje za njegovo kršenje. Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posljedicama izgovorenih i napisanih riječi. Kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija, nalažu da novinari budu solidarni sa žrtvama i da štite i poštuju njihova prava i dostojanstvo, navode iz Koalicije. 
 
“Novinar nikada ne smije da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog. S novinarskom profesijom nespojiva je svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika”, kažu iz Koalicije za slobodu medija, javlja NUNS.
 
Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, prije svega one koje su preživjele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživjele neki oblik seksualnog nasilja. 
 
Koalicija ukazuje na širi problem, a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Srbije.
 
Koalicija poziva i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u čijoj nadležnosti je provođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti jer je spornim tekstom i prekršen član 79,  stav 3 spomenutog Zakona, podsjećaju. 
 
“Ovom prilikom pozivamo sve medije da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije, ali i pravo na privatnost”, ističu iz Koalicije. 
 
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.
 
Podsjetimo, srpski tabloid “Informer” intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je, kako su napisali, nedavno pušten na slobodu i o kojem bruji Srbija, najavio kao ekskluzivu za 27. septembar sa početkom emitovanja u 21 sat.

Izvor: NUNS
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.