Tea Gorjanc Prelević podnijela tužbu protiv Informera

Tea Gorjanc Prelević podnijela tužbu protiv Informera

Tea Gorjanc Prelević podnijela tužbu protiv Informera

Institut za medije Crne Gore najoštrije osuđuje, kako su naveli, „kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori“. 
 
foto: HRA
 
Izvršna direktorica HRA - Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević podnijela je juče tužbu protiv tabloida iz Srbije Informera, prvu u nizu kojima će se, kako se navodi, braniti integritet organizacije i pravo na slobodu izražavanja u cilju vladavine prava, javlja Radio Televizija (RTV) Nikšić.
 
Kako navodi ovaj medij, Gorjanc Prelević se “našla na udaru koordinirane i primitivne kampanje blaćenja od strane tabloida Informer u Srbiji i portala u Crnoj Gori IN4S, Press, Borba i Adria, zbog pravne argumentacije koju je HRA uputila Vladi Crne Gore u pokušaju da se ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladi sa pravnim poretkom države”.
 
“Poslovne aktivnosti njenog supruga, koji je u Beogradu sa još sedam lica suvlasnik na građevinskoj parceli sa SPC, su zakonite i javne, i očigledno nisu imale nikakav uticaj na djelovanje Tee Gorjanc Prelević, koje je bilo i ostalo nesebično i nepristrasno. Ostaje gorak utisak da interes SPC brani ešalon kvazi-medija i novinara specijalaca, koji su lažima i omalovažavanjem pokušali da diskredituju HRA i njenu direktoricu”, piše internet portal RTV Nišić.
 
O ovome slučaju su se oglasili i iz Instituta za medije Crne Gore (IMCG) koji su izrazili solidarnost sa Teom Gorjanc Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i najoštrije osudili, kako su naveli, „kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori“. 
 
„Jasno se suprotstavljamo pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika“, naveli su.
 
IMCG piše kako je napad ad hominem zbog javno izrečenog stava - koji je uz to pravno argumentovan i krajnje konstruktivan - nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja.
 
„Time što je Gorjanc Prelević neistinito okarakterisana kao 'ostrašćeni srbomrzac', zadužena za 'sprovođenje srbofobije' i sa 'očitim zlim namerama', te da je iza nje 'privincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama', da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je 'penthaus komita' i 'Milova ekspertica', itd, prekršeni su etički standardi medija“, ističu iz IMCG. Dodaju kako tekstovi nisu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević.
 
Slobodno novinarstvo ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima, dodali su, i istakli kako umjesto toga, „nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći već samo učesnica javne rasprave“.
 
Navode da, osim što su prekršena ljudska prava Gorjan Prelević, ovakvim tekstovima se pokušava suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.