Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jasmina Mulahusića

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jasmina Mulahusića

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jasmina Mulahusića

Optužnica je podignuta za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti

foto: Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Detektor iz Tužilaštva BiH.

U optužnici, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Mulahusić od 2021. do 2023. godine kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše s namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tokom navedenog perioda javno pozivao na otpuštanje s radnih mjesta u institucijama BiH osoba srpske i hrvatske nacionalnosti.

Mulahusić je, kako se dalje navodi u optužnici, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njihovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike da ih kazne, što su i učinili na način da su na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i uvredljivog sadržaja.

U optužnici se navodi kako je Mulahusić ove radnje počinio u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost, te na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja. 

Mediacentar je pisao o Mulahusićevom konstantnom vrijeđanju i targetiranju novinara i novinarki u BiH, zbog čega je targetirao i novinarku Mediacentra.

Njegovo djelovanje osudile su međunarodne, regionalne i domaće novinarske organizacije, kao i Misija OSCE-a, a njegovo ime se navodilo u i uzvještajima State Departmenta, ali i Udruženja BH novinari. U izvještajima se, između ostalog, isticalo da prijeti novinarima, kao i da na svojim Facebook profilima svakodnevno objavljuje postove u kojima širi mržnju i netrpeljivost protiv brojnih novinara i medija.

Nekoliko novinara je lično, ali i preko Udruženja BH novinari, podnijelo krivične prijave protiv Mulahusića.

Izvor: Detektor

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.