BH novinari traže sankcije za Jasmina Mulahusića zbog širenja mržnje prema novinarkama

BH novinari traže sankcije za Jasmina Mulahusić zbog širenja mržnje prema novinarkama

BH novinari traže sankcije za Jasmina Mulahusića zbog širenja mržnje prema novinarkama

Udruženje BH novinari traži reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog širenja mržnje prema novinarki Daliji Hasanbegović-Konaković.

foto: Udruženje Bh novinari

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) da u okviru svojih nadležnosti hitno reaguje na širenje vjerske i nacionalne mržnje prema novinarima i novinarkama u BiH od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na društvenoj mreži Facebook.

U posljednja dva dana, Jasmin Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže porodice novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković, navodeći, između ostalog, da je njena sestra “udata za pravoslavca” i da je “napustila islam”, da je Dalija “završila Katolički školski centar”, da joj je majka udata za Hrvata i slično, podsjećaju iz Udruženja BH novinari.

Ovo nije prvi put, kako se navodi u saopštenju, da Mulahusić targetira pomenutu novinarku sa ciljem raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, i to isključivo zbog činjenice da je Dalija Hasanbegović-Konaković supruga političara Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

“Huškačka retorika i širenje mržnje prema Daliji Hasanbegović-Konaković i članovima njene porodice je krivično djelo, ali i nedopustivo uplitanje u njen lični i porodični život, uključujući i članove njene porodice, koji nisu javne osobe i čija privatnost je zaštićena članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama”, piše u saopštenju.

Iz Udruženja BH novinari podsjećaju da je Tužilaštvo BiH prije godinu dana vodilo istragu protiv Jasmina Mulahusića zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Javnost do danas nema nikakvih novih informacija o toku ove istrage, dok, kako se navodi, Mulahusić i dalje putem Facebooka svakodnevno objavljuje huškačke postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća u BiH.

“Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje prema novinarima/kama, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč predstavnika medija”, dodaju iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Posebno skreću pažnju na izostanak reakcije najviših dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) na ovakve Mulahusićeve objave, što se, kako kažu, može protumačiti kao prećutno odobravanje i davanje podrške njegovim huškačkim stavovima i raspirivanju mržnje.

“S obzirom na činjenicu da Mulahusić ne krije svoje veze sa najvišim rukovodstvom SDA i o tome objavljuje fotografije na društvenim mrežama, najmanje što javnost u BiH očekuje jeste javna osuda svih simpatizera SDA koji, poput Mulahusića, koriste govor mržnje ili svojim komentarima podržavaju nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost prema novinarima/kama, kao i prema bilo kojem drugom pojedincu ili grupi”, navode iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se prioritetno posveti rješavanju „predmeta Mulahisić“ i javnost izvijesti u kojoj je trenutno fazi taj predmet.

Izvor: Udruženje Bh novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.