Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i ugrožavanja sigurnosti

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i ugrožavanja sigurnosti

U optužnici se navodi da je Jasmin Mulahusić javno vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe

foto: Tužilaštvo BiH

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjenog u Luksemburgu, javilo je Tužilaštvo BiH u saopštenju objavljenom danas.

U optužnici se navodi da je optuženi, koji je državljanina Luksemburga i BiH, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih porodica  izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.

“Tokom navedenog perioda, optuženi je  javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu BiH i u institucijama BiH osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u BiH, pa je djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe”, naglašeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Mulahusić se tereti da je počinio krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. KZ-a BiH, kao i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ-a F BiH.

Ističe se da će navode optužnice Tužilaštvo dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Tužilaštvo BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.