Regionalna novinarska udruženja osudila seriju novih napada na novinare u Srbiji

Regionalna novinarska udruženja osudila seriju novih napada na novinare u Srbiji

Regionalna novinarska udruženja osudila seriju novih napada na novinare u Srbiji

U posljednjim zabilježenim slučajevima napada na novinare u Srbiji registrovane su prijetnje smrću, fizički napadi i uništavanje imovine.

foto: pixabay

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara osudila je seriju novih napada i pritisaka na novinare koji su zabilježeni od 12. do 18. avgusta ove godine u Srbiji, a koji se tiču prijetnji smrću, fizičkih napada i uništavanja imovine.

“U periodu od jedne sedmice u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je učestvovalo šest novinara, uključujući fizički napad, prijetnje smrću oružjem, upad u kuću novinara i prijetnje smrću članovima njegove porodice, bušenje automobilskih guma te prijetnje smrću putem društvenih mreža”, piše SafeJournalists.

Kako se navodi, 12. avgusta je u restoranu napadnut direktor i glavni urednik Televizije Sandžak Salahudin Fetić, kojeg je nakon verbalne svađe fizički napao jedan od lokalnih biznismena. Samo šest dana kasnije, 18. avgusta Fetića i njegovog kolegu Asmira Bihorca su, dok su prolazili u automobilu, zaustavila dvojica muškaraca od kojih je jedan muškarac Fetića napao verbalno, dok je drugi, “držeći se za pištolj kojeg je krio u torbici”, prijetio Bihorcu. Ovaj slučaj je prijavljen policiji, a kako piše SafeJournalists, Fetić je rekao da je policija uspjela da identifikuje osumnjičene i da trenutno prikuplja podatke.

U porodičnu kuću urednika Folonlinea Jetona Ismaila, koja se nalazi u naselju Veliki Trnovac, 13. avgusta su upala dvojica muškaraca koji su uznemiravali i prijetili smrću njegovoj supruzi i kćerki. SafeJournalists piše da Ismail nije prisustvao tom događaju i da je zbog ovih uznemiravanja i prijetnji, ali i činjenice da napadači žive u istom naselju kao on i njegova porodica, zatražio policijsku zaštitu. Udruženje novinara Srbije piše da se radi o ocu i sinu protiv kojih će biti podnesene krivične prijave. Pretpostavlja se da bi uzrok napada mogao biti članak koji je prethodno objavljen na portalu Folonline, ali UNS piše da u tom članku nije nije spomunuta porodica napadača.

Prošle sedmice, tačnije 14. avgusta, zabilježen je i novi napad koji je prijavljen policiji, u kojem je uredniku N1 televizije Branislavu Sovljanskom izbušena guma na automobilu, piše Safejournalists.

Prema pisanju Nezavisnog udruženja novinara (NUNS), tokom proteklog vikenda su preko društvenih mreža upućene prijetnje smrću, pozivi na linč i glavnom uredniku N1 televizije Jugoslavu Ćosiću i novinarki ove televizije Žaklini Tatolović.

Iz NUNS-a je konstatovano da je “profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja”. I ovog udruženja navode da sudske kazne moraju biti primjerene ogromnoj društvenoj opasnosti koju napadi na novinare sa sobom nose, odnosno da treba biti poslana jasna poruka da su takva djela kažnjiva i da država “ima ozbiljnu namjeru da se obračuna sa nasilnicima”. Ukoliko se to ne desi, iz NUNS-a će smatrati da “nadležni državni organi, svesno ili nesvesno, podstiču napade na profesionalno i nezavisno novinarstvo”.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara pozvala je vlasti Srbije da djeluju i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i prijetnje protiv novinara ističući da se nijedan novinar ne treba bojati za svoju ili za sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja. O ovim slučajevima, Regionalna platforma Zapadnog Balkana će obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije.

Izvor: Safejournalis, NUNS, UNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.