Novinarska udruženja Zapadnog Balkana osudila fizički napad na novinara Sašu Mikića

Novinarska udruženja Zapadnog Balkana i Međunarodni institut za štampu osudili fizički napad na novinara Sašu Mikića

Novinarska udruženja Zapadnog Balkana osudila fizički napad na novinara Sašu Mikića

Novinar DIR radija Saša Mikić pretučen je tokom izbornog dana u Kikindi.

Foto: Screenshot/novas.tv

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara i Međunarodni institut za štampu (IPI) osudili su fizički napad na novinara Dečijeg Internet Radija (DIR) Sašu Mikića koji je napadnut na dan parlamentarnih izbora u Srbiji. Mikić je pretučen nakon što je napustio jedno od biračkih mjesta u Kikindi, a kako piše Safejournalists napala su ga tri muškarca koja su ga udarala po cijelom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

“Zgrabila su me dvojica dok me je treći udarao direktno u lice. Bio sam sav krvav. Pokušao sam da se odbranim, neko je pozvao policiju. Oni su bili krajnje korektni, uzeli su izjave. Danas sam ponovo bio u policiji na prepoznavanju napadača. Ja te ljude ne znam. Nikada mi se ovako nešto nije desilo, ja sam novinar sa dugogodišnjim iskustvom i nemam šta da krijem. Na izbore sam išao novinarskim poslom, sa urednim legitimacijama, akreditacijama i dozvolama”, za Danas.rs je rekao Mikić.

Saša Mikić je bio dugogodišnji sportski novinar Radiotelevizije Srbija, koji je posljednjih mjeseci u DIR radiju angažovan na obuci novinara, piše Danas.rs, a navodi se i da je u proteklih godinu dana Mikić učestvovao na mitinzima na kojima je ukazivao na probleme sa kojima se suočava demokratija u Srbiji.

Za Udruženje novinara Srbije (UNS) Mikić je ispričao da su mu neposredno prije napada, dok je predsjednik biračkog odbora sjedio u ograđenom dijelu i razgovarao telefonom, nepoznate osobe govorile: “Otkud ovaj ovde, šta traži tu?“. UNS osuđuje napad na Mikića, a od policije traži da što prije pronađu napadače i utvrdi sve okolnosti ovog incidenta. Iz ovog udruženja smatraju da su napadi na novinare nedopustivi i ističu da je neophodna hitna reakcija nadležnih kako bi napadači na kolege koji rade u interesu javnosti bili kažnjeni.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pored napada na Mikića osudilo i druge napade na novinare koji su se desili tokom ovogodišnje predizborne kampanje i parlamentarnih izbora u Srbiji među kojima navode i targetiranje novinarke TV Forum iz Prijepolja Mirele Veljković na online mrežama. U ovom periodu zabilježene su još i prijetnje i napadi na novinarske ekipe Južnih vesti i Glasa Zaječara.

Ovo udruženje evidentira sve napade i pritiske na novinare i o njima obavještava nadležne organe i međunarodne novinske organizacije, a prema toj evidenciji je u prvih pola godine broj napada i pritisaka na novinare povećan za 80 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“I ovi poslednji napadi na lokalne novinare tokom predizborne kampanje i na dan izbora govore o drastično pogoršanim uslovima za normalan rad novinara i sve češćem ugrožavanju njihove bezbednosti, što se posebno manifestovalo i tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa”, piše NUNS.

Fizički napad na Mikića, kao i druge napade i prijetnje novinarima koji su izvještavali o izborima u Srbiji, oštro je osudio i Međunarodni institut za štampu (IPI). Zamjenik direktora ovog instituta Scott Gruffen je rekao da bi ovakve napade javno trebale osuditi i vlasti, kao i da bi policija trebala provesti hitnu istragu kako bi odgovorni za napad na Mikića bili procesuirani.

Izvor: UNS, NUNS, IPI, Safejournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.