Tokom demonstracija u Beogradu napadnuti predstavnici medija

Tokom demonstracija u Beogradu napadnuti predstavnici medija

Tokom demonstracija u Beogradu napadnuti predstavnici medija

Do demonstracija je došlo zbog najave ponovnog uvođenja policijskog časa za vikend.

Foto: N1 Srbija

Nekoliko predstavnika medija, među kojima su novinarska ekipa N1 televizije, novinarka portala Nova.rs i snimatelji Novinske agencije Tanjug, napadnuto je tokom prve noći demonstracija u Beogradu, prenose srbijanski mediji.  Do demonstracija je došlo nakon što je zbog pogoršane epidemiološke situacije sa koronavirusom u Srbiji, predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog časa za predstojeći vikend, piše Radio Slobodna Evropa.

Tokom demonstracija došlo je do sukoba između demonstranata i policije, koja je tokom nereda pokušala da spriječi novinarsku ekipu N1 televizije da snimi kako policajac udara jednog demonstranata, piše N1 Srbija. Prema riječima novinarke ove televizije, “prvo je jedan policajac, a potom i drugi odgurnuo ekipu N1 kako bi onemogućili snimanje batinanja demonstranta”, a novinarka je dodala i da su policajci bili u civilu, imali maske, te da ih je bilo teško razlikovati od demonstranata.

Grupa demonstranata je tokom nereda ušla u Narodnu skuštinu Republike Srbije, koji su nakon policijske intervencije napustili zgradu ove institucije, a kako piše N1 Srbija nakon toga je bačena i velika količina suzavaca koja je rastjerala demonstrante koji su se potom okupili ispred zgrade Radiotelevizije Srbije.

“Još me boli glava od suzavca, ali mogu da kažem da je jedino što sam želela, i nadam se uspela, da izveštavam profesionalno, objektivno i nepristrasno”, danas je za portal Nova.rs rekla novinarka N1 televizije, Jelena Zorić.

Nova.rs piše da je tokom sinoćnjih demonstracija napadnuta i novinarka njihovog portala koju je policajac udario pendrekom.

“Našu novinarku su policajci sprečili da čoveku koji je krvario da maramicu, a kad je pokušala da im objasni da se tu nalazi službeno kao novinar, jedan od njih ju je udario pendrekom po zadnjici”, piše Nova.rs.

Udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje u kojem je novinarima koji su izvještavali sa sinoćnjih demonstracija dalo podršku i zatražilo da policija pronađe napadače na dvojicu snimatelja agencije Tanjug, koje su, kako se navodi u saopštenju, “u dva različita incidenta fizički napali demonstranti”. Ovo udruženje prethodno je prenijelo vijest i o napadima na snimatelje Tanjuga, gdje se navodi da je tokom demonstracije jednog snimatelja napao nepoznati muškarac koji ga je udario u stomak, dok su drugog napale nepoznate osobe koje su tog snimatelja oborile na tlo i od njega tražili da spusti kameru i da im da snimak, što je snimatelj odbio, a napadači su se udaljili.

Napade na novinare i snimatelje Tanjuga koji su se desili tokom demonstracija u utorak osudila je i ministrica Ministarstva za evropske integracije Jadranka Joksimović. N1 Srbija piše da je tokom demonstracija uhapšeno više demonstranata, a o neredima u Beogradu izvještavali su i svjetski mediji.

Tokom druge noći demonstracija povrijeđeno je četvero novinara, među kojima dvije novinarke portala Nova.rs i reporter agencije Beta. 

 

Izvor: N1 Srbija, Nova.rs, UNS,RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.