Novinarka KRIK-a ne očekuje pokretanje istrage nakon što joj je telefon oduzet zbog fotografisanja sina predsjednika Srbije

Nakon oduzimanja telefona zbog fotografisanja sina predsjednika Srbije, novinarka KRIK-a ne očekuje pokretanje istrage

Novinarka KRIK-a ne očekuje pokretanje istrage nakon što joj je telefon oduzet zbog fotografisanja sina predsjednika Srbije

Novinarka je fotografisala Danila Vučića u društvu članova navijačke grupe "Janjičari".

Foto: Privatna arhiva/Bojana Pavlović

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije-KRIK Bojani Pavlović prošle sedmice je nepoznati mladić oduzeo telefon kojim je prethodno fotografisala Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On se prema riječima Pavlovićeve nalazio u društvu članova navijačke grupe "Janjičari" u jednom beogradskom kafiću. Pavlović za Media.ba objašnjava da je riječ o kriminalnoj grupi i da se ovaj incident desio naočigled osoba koje su se predstavile kao policajci, ali čija je reakcija tom prilikom izostala.

Redakcija KRIK-a je te večeri dobila dojavu putem društvenih mreža o tome gdje se i u čijem društvu nalazi sin predsjednika Vučića, a budući da je KRIK i ranije pisao o njegovoj vezi sa članovima iste grupe, novinarka Pavlović kaže da se uputila na radni zadatak kako bi provjerila da li je dojava tačna.

“Oni su već u nekoliko navrata viđeni zajedno i hteli smo da dokumentujemo to pošto stalno imamo nekakvo obrazloženje, uvek dobijemo kako su to slučajeni susreti, kako su oni poznanici”, kaže Pavlović.

Kada je prilazila kafiću, Pavlovićeva kaže da je primijetila obezbjeđenje, ali da se ipak odlučila da uđe i da ih fotografiše, te da je ubrzo napustila lokal.

“Okrenula sam se jer sam shvatila da su me primetili i krenula sam da se udaljavam tom jednom ulicom iza trga. Onda sam čula ‘gospođice, gospođice’ i najpre nisam htela da se zaustavim jer sam prosto shvatila da možda nije bezbedno. Međutim onda sam čula ‘stanite, policija’ i onda sam stala jer to je naša građanska dužnost”, priča Pavlović.

Zatim su joj prišla trojica muškaraca, samo jedan od njih je pokazao službenu legitimaciju, a Pavlović kaže da u tom trenutku nije uspjela da vidi šta je na njoj pisalo. Kada su je pitali ko je i za koga radi, Pavlović kaže da im je pokazala svoju ličnu kartu i novinarsku propusnicu koju niko od njih nije pogledao. Prema njenim tvrdnjama rekli su joj da obriše fotografije, jer bi u protivnom oni mogli “imati problema”, a ubrzo su im prišla još dvojica mladića. Novinarka priča da je bila spremna izbrisati fotografije jer ih je već proslijedila redakciji, ali da joj je tada jedan od mladića koji su im naknadno prišli rekao da ostavi telefon, a nakon njenog insistiranja da se javi uredniku joj je oteo telefon iz ruku. Kada je pitala da li će biti uhapšena i zbog čega joj je oduzeto sredstvo za rad, isti čovjek joj je rekao da ne mora ništa da joj objašnjava jer je on civil.

“Ova službena lica pritom nisu reagovala na te civile koji su nam se pridružili. Ni na koji način nisu pokazali zapravo da se oni ne poznaju. U krajnjem slučaju, ako je to nekakva scena hapšenja, šta će tu neki civili, koja je tu njihova uloga”, dodaje Pavlović.

Tada se ovoj grupi pridružuju i dvojica mladića iz Vučićevog društva koje novinarka Pavlović poznaje sa suđenja koja je ranije pratila. Jedan od njih je i prepoznaje kao novinarku i kaže da joj se vrati telefon, što je i učinjeno. Novinarka objašnjava da joj je tom prilikom isti mladić rekao da ga ona svojim pisanjem navodno životno ugrožava već dvije godine i da su nakon toga otišli. Pavlović kaže da je tada shvatila da “nema ni tih policajaca, nema patrole i očigledno je da nikad nije ni došla, niti je bilo namenjeno da dođe”.

Iz KRIK-a su nakon ovog događaja uputili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije od kojeg su zatražili da utvrde ko su osobe koje su presrele i oduzele telefon novinarki Pavlović, i zbog čega ti policajci na to nisu reagovali. Pavlović kaže da ako je obezbjeđenje sina predsjednika u pitanju postoji mogućnost da osobe koje su se predstavile kao policajci nisu pripadnici MUP-a, “nego neka druga vojna jedinica”. Navodi da su o ovom slučaju preko novinarskih udruženja obavijestili i tužalištvo, te da odgovore iz ovih institucija još uvijek nisu dobili. Novinarka Pavlović ne očekuje da će slučaj biti istražen, jer ni za ranije napade na novinare KRIK-a, poput obijanja stanova dvije novinarke KRIK-a, objavljivanja ličnih podataka njihovog urednika i prijetnji putem društvenih mreža, niko nije odgovarao.

“Ja nemam apsolutno nikakvo poverenje u institucije da će oni bilo šta da urade, a naročito ako su zaista ti ljudi koji su mene zaustavili tu večer, službena lica i ako su me prepustili na milost i nemilost tim ljudima o kojima ja pišem i istražujem već nekoliko godina”, ističe Pavlović.

Zbog ovog slučaja reagovala su i novinarska udruženja iz Srbije (UNS i NUNS), dok je Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara najavila da će o slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije. O ovom slučaju je izvijestila i platforma Vijeća Evrope, a novinarka Pavlović kaže da je dala izjavu za instituciju Zaštitinik građana koji su “pokrenuli postupak, po sopstvenoj inicijativi”.

Dodala je da bi jedino pritisak domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama mogao uticati na pokretenja istrage u ovom slučaju ili “makar da bude deo izveštaja koji će se sutra pisati o Srbiji i stanju o medijima pošto nas nadležni stalno ubeđuju kako smo mi apsolutno slobodni da pišemo o čemu god i kako ne postoji nikakva cenzura, ne postoji nikakav pritisak, a mi smo svedoci svakog dana da će nam maltene uskoro životi biti ugroženi. Možda već jesu, samo ne znam u kojoj meri.”

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.