RAK BiH: Početak perioda izborne šutnje u subotu, 1. oktobra

RAK BiH podsjeća na početak perioda izborne šutnje

RAK BiH: Početak perioda izborne šutnje u subotu, 1. oktobra

Zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupa na snagu 1. oktobra.
 
foto: Izbori.ba
 
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine (BiH) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 2. oktobra 2022. godine.
 
Podsjećaju da se u poglavlju 16. Mediji u izbornoj kampanji, Izbornog zakona BiH, član 16.11 kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta”.
 
U saopštenju iz RAK BiH navodi da će potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra 2022. godine u 07:00 sati, a trajat će do zatvaranja biračkih mjesta do nedjelje, 2. oktobra 2022. godine do 19:00 sati.
 
Agencija takođe podsjeća na član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da se u periodu od 48 sati prije otvaranja, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima. 
 
Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja stupa na snagu u petak, 30. septembra 2022. godine u 07:00 sati, a traje do zatvaranja biračkih mjesta.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.