BH novinari uputili apel medijima u BiH uoči predizborne kampanje

BH novinari uputili apel medijima u BiH uoči predizborne kampanje

BH novinari uputili apel medijima u BiH uoči predizborne kampanje

BH novinari: novinari i novinarke prijetnje i zastrašivanja tokom predizbornog perioda treba da prijave Liniji za pomoć novinarima i nadležnim organima.
 
foto: Izbori.ba
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari ohrabruje novinare i novinare i urednike i urednice da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja, u toku predizbornog procesa prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.
 
Ovaj apel je potaknut, kako su naveli, pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda obilježenih pritiscima na novinare u BiH.
 
“Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku: jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu. Navedenom svjedočimo već danas, a još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborne kampanje u septembru”, navodi se u saopštenju Udruženja BH novinari. 
 
Prema njihovim riječima, vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, te ih tretiraju kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propagande, a ne u smislu profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti. 
 
“Svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava politčara, ostrašćenih i tzv. analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa sa društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralisitčkog pristupa. Ovakvi postupci urednika i urednica ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama”, dodaju.  
 
Zbog svega, kako navode, apeluju na sve novinare i novinarke da u interesu demokratskog razvoja društva, novinarske etike i standarda struke, u ovo, kako kažu, osjetljivo vrijeme, biraju sagovornike kojima dodjeljuju ekspertski ili informativni prostor u njihovim medijima; da objektivno, privrženo miru, demokratiji i vladavini prava obavljaju svoj posao, uz potreban kritički pristup i jednaku distancu prema svim sagovornicima. Takođe, kako se naglašava u saopštenju, medije ohrabruju da ostane moćna snaga društvenog korektiva, te da računaju na strukovno savezništvo i profesionalnu  podršku. 
 
Podsjećaju kako BH novinari i Linija za pomoć novinarima imaju mrežu 22 advokata iz svih dijelova države. Putem BH novinara, novinari i novinarke im se mogu obratiti već danas i koristiti njihovu besplatnu pravnu i stručna pomoć u slučaju napada, prijetnji ili pokušaja da politički i nacionalni lideri prisile na rad u njihovom interesu, a ne u interesu javnosti i građana.  
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.