Predsjednik Mongolije stavio veto na kontroverzni zakon o društvenim mrežama

Predsjednik Mongolije stavio veto na kontroverzni zakon o društvenim mrežama

Predsjednik Mongolije stavio veto na kontroverzni zakon o društvenim mrežama

"Zakon o zaštiti ljudskih prava na društvenim mrežama" ministru unutrašnjih poslova daje pravo da odluči kada će nekome ugasiti internet.
 
foto: Altai Baatarkhuu on Unsplash
 
Portparol predsjednika Mongolije Ukhnaagiina Khurelsukha najavio je 30. januara 2023. da će biti stavljen veto na kontroverzni "zakon o zaštiti ljudskih prava na društvenim mrežama" koji je po hitnoj proceduri usvojen u mongolskom parlamentu 20. januara, javlja nezavisna filipinska novinska organizacija Rappler.
 
Veto znači da će se zakon vratiti u parlament na drugu raspravu. Dvije trećine parlamentaraca prisutnih na sjednici mora da glasa ukoliko žele da bi veto bio poništen.
 
Parlamentarci i dalje mogu zadržati svoju prethodnu odluku, ali moraju dobiti više glasova da bi poništili veto.
 
Medijski institut Poynter u petak je takođe pisao o ovom zakonu kojeg je mongolski parlament usvojio i kojim se korisnicima društvenih mreža brani da objavljuju informacije o bilo kojem javnom službeniku bez izričite saglasnosti vlade. Sve informacije koje se podijele u online grupi u kojoj se nalazi više od tri osobe biće predmet inspekcije, a ministar unutrašnjih poslova, kako piše Poynter, može toj osobi da isključi internet.
 
Grupe za ljudska prava kažu da ovaj zakon ugrožava slobodu govora i da daje državi konačnu moć da reguliše sadržaj na tehnološkim platformama.  
 
Zakon na šest stranica, nazvan "Zakon o zaštiti ljudskih prava", donosi i novu funkciju odjela za odnose s javnošću u kojem će biti od 13 do 15 članova zaduženih za provođenje propisa za društvene mreže i koji će pregledavati sadržaje kako bi vidjeli da li je došlo do kršenja pravila. Takođe, zakon ministru unutrašnjih poslova daje pravo da odluči kada će nekome ugasiti internet.
 
Rappler je ranije izvijestio da kršenje pravila sadržaja prema ovom zakonu uključuju omalovažavanje "državnih simbola", kao i "historijskih i kulturnih vrijednosti, kulture i običaja Mongolije".
 
Zakon takođe, prema pisanju portala news.mn, daje ovalsti mongolskoj vladi da "smanji distribuciju sadržaja te da djelimično ili potpuno ograniči komunikacijsku mrežu" u slučaju javnih nemira.
 
Dulamkhorloo Baatar, suosnivačica Nest Centra za inovacije u novinarstvu i razvoj, nevladine organizacije koja promoviše novinarstvo u Mongoliji, kazala je za Poynter kako su se razgovori o zakonu odvijali tokom radnog vremena, a da je do petka popodne zakon prošao bez značajnijeg uvida javnosti u njega.
 
"Bio je to zaista brz proces. Za dva dana imali su novi zakon koji će regulisati društvene mreže i dati državi konačnu moć da ugasi internet ako misli da je to potrebno", navela je ona, dodajući da donošenje ovog zakona bez propisnog upoznavanja javnosti ili zainteresovanih strana predstavlja kršenje brojnih zakona.
 
Arhiviranoj verziji zakona može se pristupiti putem ovog linka, ali je službena stranica na stranici mongolske vlade uklonjena.
 
"Zakon o zakonodavstvu Mongolije reguliše proces izrade novog zakona, ali je pomenuti zakon prošao kroz parlament u roku od dva radna dana, bez konsultacija sa pogođenim ciljnim grupama, stručnim organizacijama i javnošću. Ovo je treći put od 2022. da je vladajuća Mongolska narodna partija usvojila zakon ili amandman bez poštovanja propisanog postupka", navodi se u saopštenju The Nest centra.
 
Razlozi za usvajanje ovog zakona uključuju i zaštitu javnosti od cyber kriminala, dezinformacija i seksualne eksploatacije maloljetnika na internetu. No, dio javnosti u Mongoliji ovaj zakon vidi kao priliku za iskorištavanje situacije kako bi određena osoba ili grupa ljudi preuzela kontrolu zbog čega su počeli sa potpisivanjem peticije.
 
"Opasnost je u tome što mnoge klauzule ovog zakona daju moć donošenju odluka na osnovu vrlo subjektivnih ličnih stavova", zaključila je Baatar.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.