Maria Ressa oslobođena optužbi za utaju poreza

Maria Ressa oslobođena optužbi za utaju poreza

Maria Ressa oslobođena optužbi za utaju poreza

“Danas pobjeđuju činjenice, pobjeđuje istina, pobjeđuje pravda”, izjavila je Ressa.
 
foto: Wikipedia / Rappler
 
Međunarodni institut za štampu (IPI), zajedno sa Koalicijom Hold the Line, pozdravljaju današnju oslobađajuću presudu članice Izvršnog odbora IPI-ja i dobitnice Nobelove nagrade za mir Marije Ressa koja je bila optužena za utaju poreza. Ove optužbe bile su, kako navodi IPI, dio kampanje pravnog uznemiravanja Resse, te ističu da oslobađajuća presuda predstavlja jasnu pobjeda slobode medija.
 
Da nisu uspjeli u odbrani, Ressa je mogla dobiti kaznu zatvora u trajanju do 34 godine, a njena novinska kuća Rappler bi se suočila sa značajnom novčanom kaznom.
 
Poreski apelacioni sud Filipina je u presudi od 18. januara rekao da tužioci nisu uspjeli da dokažu slučaj protiv Resse i  Rapplera. Poreske vlasti optužile su Ressu i Rappler za utaju poreza povezanog s Rapplerovim izdavanjem filipinske depozitne potvrde za prikupljanje kapitala.
 
Slučaj je 2018. pokrenula administracija bivšeg predsjednika Filipina Rodriga Dutertea, koja je potaknula, kako kažu iz IPI-ja, val politički motivisanih tužbi protiv Resse i Rapplera kao odmazdu za njihovo kritičko novinarstvo, koje je uključivalo izvještavanje o Duterteovom nasilnom ratu protiv droge.
 
“Danas pobjeđuju činjenice, pobjeđuje istina, pobjeđuje pravda”, izjavila je Ressa nakon presude. Iz medijske kompanije Rappler, koja je dobitnica nagrade IPI-IMS Free Media Pioneer 2018, saopšteno je da su „politizovane poreske vlasti pod Duterteom namjerno ignorisale dokaze koji opovrgavaju optužbe“.
 
Uz njenu oslobađajuću presudu po četiri poreske optužbe, Ressa i Rappler se i dalje suočavaju s tri otvorena sudska postupka, a jedna od njih je i optužba za „cyber klevetu“, prema kojoj bi, ako bude osuđena, Ressa mogla dobiti šest godina zatvora.
 
“Današnja odluka suda izuzetno je važna pobjeda za slobodu medija i vladavinu prava na Filipinima”, kazao je izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević. “Ovaj izmišljeni slučaj bio je dio višegodišnjeg napora prethodne Duterteove administracije da zastraši članicu Izvršnog odbora IPI-ja Mariju Ressu i kompaniju Rappler kako bi ih ušutkali, a taj napor je Maria hrabro izdržala”, dodao je.
 
Dodao je da se Ressa i Rappler, kako je istakao, i dalje suočavaju s drugim politički motivisanim optužbama. Kaže i kako današnja odluka mora označiti kraj ere uznemiravanja. On je pozvao filipinske vlasti i predsjednika Filipina Ferdinanda Marcosa da odustanu od svih preostalih slučajeva pokrenutih pod prethodnom vladom i da ponovo uspostave puno poštovanje slobode medija i nezavisnog novinarstva kao temeljnih stubova filipinske demokratije.
 
„Globalna mreža IPI nastavlja da stoji uz Mariju i Rappler kao uzore neustrašivog nezavisnog novinarstva”, naveo je.
 
Pored pravnih slučajeva, Ressa i Rappler su se suočili sa online napadima i kampanjama klevete koje su osmišljene da ih zastraše i potkopaju povjerenje u njihov rad i nezavisno novinarstvo na Filipinima, piše IPI. Ressa je ranije upozoravala na opasnosti koje širenje dezinformacija predstavlja za demokratiju.
 
Ona je zajedno sa ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim nagrađena Nobelovom nagradom za mir 2021. za napore da brane slobodno izražavanje kao preduvjet za demokratiju i mir. 
 
Izvor: IPI, CPJ
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.