Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine od petka dobija prijetnje smrću

Predsjednica Nezavisnog društva novinara od petka dobija prijetnje smrću

Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine od petka dobija prijetnje smrću

Prijetnje su uslijedile nakon što je javno iskazala stav o gradnji crkve u Novom Sadu.

foto: Facebook / Ana Lalić

Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić od petka prošle sedmice je dobila nekoliko prijetnji smrću nakon što je javno iskazala stav o gradnji crkve u novosadskom naselju Liman, javio je NDNV u nedjelju.

Ovo udruženje je prijavilo prijetnje smrću nadležnom Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, od kojeg, kako su naveli, očekuje najbržu reakciju u cilju otkrivanja učinioca krivičnog djela i njegovog daljeg procesuiranja.

Lalić je, kako su saopštili, dobila niz najgorih uvreda i prijetnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

“Upozoravamo javnost da je u toku izazivanje namernih tenzija u Novom Sadu, koje je inicirano od strane gradske vlasti, pred održavanja lokalnih izbora u Novom Sadu, gde se kao povod koristi izgradnja crkve na Limanu, kako bi se građani koji su protiv izgradnje predstavili kao protivnici vere, srpstva i pravoslavlja. Smatramo da su pretnje upućene Ani Lalić upravo posledica ovog opasnog narativa koji dolazi sa samog vrha lokalne vlasti i Srpske pravoslavne crkve”, naveo je NDNV.

Uz prijetnje smrću, piše NDNV, upućen joj je i veliki broj psovki i teških šovinističkih uvreda na njen račun. 

Lalić je u intervjuu za Danas rekla da su prijetnje smrću uslijedile nakon završetka tribine na festivalu Rebedu u petak u Dubrovniku i objavljivanja izvještaja o tome na portalu Autonomija. Prijetnje je dobila lično putem društvenih mreža i na e-mail adresu NDNV-a, a odlučila je jednu od njih, u dogovoru sa organizatorom festivala, pročitati na festivalu javno.

“Pročitala sam je kao svojevrstan uvod u narednu sesiju pod nazivom 'Strani plaćenici i domaći izdajnici', na kojoj su gostovali upravo ljudi koji su i sami, svakodnevno, na meti desničarskih i nacionalističkih iživljavanja poput kolege Zorana Kesića, kolumniste Dragana Bursaća i pisca i glumca Feđe Štukana, kom je nedavno čak i zabranjen ulazak u Srbiju nakon što je fotografisan na jednom od protesta Srbija protiv nasilja”, izjavila je za Danas.

Takođe, kako je izvijestio Danas, ona je tokom intervjua za njihov medij dobila tri nove prijetnje u kojoj se želi smrt i protjerivanje iz Srbije. Danas piše da su se u javni linč ove novinarke uključili i režimski tabloidi, zbog čega se intenzitet prijetnji samo uvećava.

“Govorila sam na tribini o temi nacionalizma, zajedno sa istoričarem Milivojem Bešlinom i piscem Igorom Štiksom. Tom prilikom sam izjavila da je Vojvodina stalna meta srpskog nacionalizma. Rekla sam da je u poslednjih 12 godina konstantno u toku njeno ‘dosrbljavanje’, jer za srpske vlasti građani Vojvodine nisu dovoljno Srbi zato što nisu nacionalisti i insistiraju na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti, što očigledno remeti hegemonističku viziju vlastodržaca o stvaranja ‘srpskog sveta’”, kazala je Lalić za Danas.

Kao primjer tog “dosrbljavanja“ navela je da vlast pokušava da iz javnog govora potpuno izbaci riječ “Vojvodina“, insistirajući na „Sjevernoj srpskoj pokrajini“, kako latinica nestaje iz javnog prostora, posebno tamo gdje žive pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

Ostatak intervjua dostupan je na ovom linku.

Izvor: NDNV, Danas

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.