Istraživački novinar iz Slovenije dobijao prijetnje smrću

Istraživački novinar iz Slovenije tokom pandemije korona virusa dobijao prijetnje smrću

Istraživački novinar iz Slovenije dobijao prijetnje smrću

U intervjuu za portal Nova.rs kaže da se zbog koronavirusa i prijetnji smrću nalazio u dvostrukom karantinu.

Foto: BoBo/rtvslo

Istraživački novinar iz Slovenije Blaž Zgaga je u intervjuu za portal Nova.rs rekao da je zbog izvještavanja o korupciji i kriminalu bio izložen brojnim pritiscima, ali da njegov život nikad nije bio u takvoj opasnosti kao tokom pisanja o koronavirusu.

Zgaga kaže da je od početka pandemije bilo jako teško objektivno izvještavati o koronavirusu u Sloveniji jer su već tada vlada i parlament ove zemlje novinarima ograničili pristup konferencijama za štampu. Tvrdi da su novinari unaprijed slali pitanja, čime im je bilo onemogućeno da postavljaju dodatna pitanja na konferencijama.

Iako su u ovoj zemlji ublažene mnoge mjere i proglašen kraj epidemije, Zgaga kaže da novinari i dalje imaju problema s pristupom informacijama.

“Čini se da je slovenačka vlada i njen propagandni stroj još uvek u nekakvoj samoiskrivljenoj samoizolaciji, ali to nije zbog koronavirusne pretnje, već iz straha od pravih novinarskih pitanja i podpitanja“, ističe Zgaga.

Tokom karijere, Zgaga je u svojim istraživačkim tekstovima razotkrio korupciju i kriminal u najvišim krugovima slovenačkog društva i zbog toga je, kaže, ranije bio meta prijetnji i pod policijskom zaštitom, ali nikada se nije suočio sa ovakvim pritiscima kao sada, za vrijeme pandemije.

Navodi primjer kada je slovenački krizni štab na zvaničnom nalogu retvitovao tvit anonimnog korisnika, u kojem je pisalo ‘Psihijatri traže četiri pacijenta koji su pobegli iz karantina, a zaraženi su virusom korona’. Zgaga objašnjava da se to desilo na početku epidemije u Sloveniji i da se u tom tvitu nalazilo njegovo ime i ime Slavoja Žižeka. Nakon toga, kaže da je u medijima objavljen članak koji je bio pod kontrolom vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS), zbog čega je dobio mnogo anonimnih prijetnji, a najozbiljnije prijetnje smrću je prijavio policiji.

“Ljudi su pisali da me treba bukvalno upucati, govorilo se da treba da pamte moje lice kako bi me prepoznali na ulici i prebili. Dobijao sam mnogo anonimnih poziva koji su se ticali upravo moje likvidacije”, kaže Zgaga.

On dodaje da se zbog koronavirusa i navedenih prijetnji nalazio u dvostrukom karantinu.

“Prvo zbog korona virusa, kao i čitav svet, a drugo zbog pretnji. Nikada u karijeri nisam doživeo ovakvu torturu kao novinar, kada vlast sistematski i planski ometa naš posao“, ističe Zgaga.

U posljednjih nekoliko godina, Zgaga piše za hrvatski magazin Nacional koji je partner Evropske istraživačke saradnje (EIC), a kao jedan od glavnih projekata na kojima je radio navodi “Football Leaks”, a od novijih istraživanja navodi uvoz kokaina u Evropu gdje je istraživao uspon Balkanskog kartela.

Za izvještavanje tokom pandemije, Zgaga je dobio i nagradu za slobodu govora koju je ove godine Deutsche Welle dodijelio i novinarki Ani Lalić, koja je zbog navodnog širenja panike među građanima i narušavanja ugleda Kliničkog centra iz Vojvodine početkom aprila bila i uhapšena.

Diskreditaciju novinara u Sloveniji i vladin tzv. “rat s medijima” ranije su osudili Evropska federacija novinara i udruženja novinara iz Slovenije.

Izvor: Nova.rs, DW

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje