Novinari lista Danas dobili prijetnje smrću

Novinarima lista Danas upućene prijetnje smrću

Novinari lista Danas dobili prijetnje smrću

Prijetnje smrću novinarima Danasa uslijedile su nakon što su iz Danasa na njihovoj stranici društvene mreže Instagram objavili citat Mahatme Gandhija koji je glasio: „Istina, a ne Bog“.
 
foto: Aleksandar Roknic / Danas
 
Zaposleni u redakciji lista Danas 22. aprila dobili su prijetnje „klanjem“, što je prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), šesti incident koji je počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih sedam dana. 
 
Prijetnje smrću novinarima Danasa uslijedile su nakon što su iz Danasa na njihovoj stranici društvene mreže Instagram objavili citat Mahatme Gandhija koji je glasio: „Istina, a ne Bog“, nakon čega su uslijedile prijetnje i poruke u kojima se navodi da je Gandhijev citat „uvreda za hrišćane uoči Vaskrsa 24. aprila“.
 
Predstavnik dnevnog lista i portala Danas je u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu danas dao iskaz povodom prijetnji koje je redakcija dobila i, prema pisanju NUNS-a, tom udruženju je potvrđeno da je njihova prijava uzeta u proceduru.
 
Prilikom davanja iskaza u tužilaštvu predstavnik redakcije Danasa predao je materijale u vidu printscreenova i imena korisnika društvenih mreža koji su prijetili toj redakciji u petak i tokom vikenda i izazvali strah i uznemirenost kod svih zaposlenih, budući da se u nekim objavama spominjao i dolazak onih koji su prijetnje upućivali i na adresu redakcije.
 
Kako je rečeno za NUNS u tužilaštvu, postupak je u toku i već se radi na identifikaciji osoba osumnjičenih za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na društvenim mrežama, za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.
 
Iz ovog udruženja podsjećaju na izjavu glavnog urednika lista Danas Dragoljuba Petrovića koji je rekao da se redakcija nikada u svojoj historiji dugoj 25 godina nije susrela sa ovolikom količinom prijetnji.
 
Prije Danasa, u proteklih sedam dana napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, a prijećeno je i novinarima televizije N1 i ekipi portala Nova.rs. Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) istakli su kako vlasti u Srbiji treba da provedu brze i temeljne istrage o prijetnjama smrću upućenim zaposlenima u medijima N1 i listu Danas i da odgovorni budu pozvani na odgovornost.
 
Iz ove organizacije podsjećaju da je beogradski studio televizije N1 18. aprila primio anonimni e-mail u kojem se prijeti da zaposlenici te kuće „trebaju biti poklani“, kako je i direktor te TV kuće Igor Božić prenio u razgovoru za CPJ.
 
Obje redakcije, i N1 i Danas, podnijele su prijave nadležnima. Takođe, kako javlja CPJ, Tužilaštvo u Beogradu je potvrdilo da je otvorilo istragu povodom poruke koja je poslata N1.
 
„Dobro je što su srpske vlasti brzo odgovorile na prijeteću poruku upućenu televiziji N1. Vlasti takođe moraju istražiti prijetnje upućene listu Danas i osigurati da odgovorni u oba slučaja budu pozvani na odgovornost”, rekao je Atilla Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu, koji je dodao da je potpuno neprihvatljivo prijetiti novinarima zbog njihovog rada, i da vlasti u Srbiji moraju pokazati da takvi postupci imaju posljedice.
 
CPJ podsjeća da je u februaru 2019. na adresu beogradskog studija N1 stiglo pismo u kojem se prijetilo da će ubiti sve zaposlene i dići u vazduh kancelariju u Beogradu. U martu, nakon tog događaja, muškarac je priznao krivicu za slanje te prijetnje i osuđen je na osam mjeseci zatvora.
 
 
Izvor: CPJ, NUNS
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.