Nove prijetnje smrću novinarima televizije N1

Nove prijetnje smrću novinarima televizije N1

Nove prijetnje smrću novinarima televizije N1

“Možemo da kažemo da je ovo samo nastavak pretnji koje primamo i da članovi redakcije osećaju ugroženost kada dobiju ovako brutalne pretnje”, rekao je direktor N1 Srbija televizije Igor Božić.
 
foto: N1
 
U ponedjeljak je, 18. aprila, na e-mail beogradske redakcije televizije N1 stigla još jedna poruka prijetećeg sadržaja, a direktor N1 Srbija televizije Igor Božić ističe da je ovo još jedna u nizu prijetnji koje ova televizija dobija.
 
“Možemo da kažemo da je ovo samo nastavak pretnji koje primamo i da članovi redakcije osećaju ugroženost kada dobiju ovako brutalne pretnje”, rekao je Igor Božić.
 
Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je nove prijetnje novinarima N1.
 
„I ova pretnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv televizije N1 i novinara te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći dio našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše koleginice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj način u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu pretnju“, rekao je Bodrožić komentarišući nove prijetnje N1.
 
Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih radnika na Zapadnom Balkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi prijetnje upućene redakciji N1 Srbija te poziva nadležne institucije u Srbiji da djeluju i osiguraju bezbjednost novinara.
 
„Također se nadamo da će nadležni brzo sprovesti cijeli postupak i kazniti počinioca“, kažu iz Safejournalists te podsjećaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
 
Kako prenosi N1 Srbija, i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je prijetnju koja je stigla na e-mail beogradske redakcije N1 i pozvalo policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkriju počinioce.
 
U saopštenju UNS podsjeća da je ovo samo jedna u nizu prijetnji upućenih redakciji N1 i da su u samo dva slučaja uslijedile kazne za počinioce.
 
Izvor: BH novinari, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.