Organizatori pozivaju građane da se pridruže odbrani slobode govora

Organizatori pozivaju građane da se pridruže odbrani slobode govora

Organizatori pozivaju građane da se pridruže odbrani slobode govora

Protest protiv kriminalizacije klevete će se održati sutra u devet sati na Trgu Krajine.
 
foto: Slobodno.org
 
Novinari i novinarke, aktivisti i aktivistkinje sutra, 18. jula, organizovat će protest u devet sati na Trgu Krajine u Banjaluci kojim, kako navodi eTrafika, još jednom žele poručiti da ne pristaju na kriminalizaciju klevete. 
 
Protest počinje na Trgu Krajine kod megafona i nastavlja se šetnjom do zgrade Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) gdje će u 10 sati početi sjednica na kojoj će se glasati o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta. 
 
Organizatori pozivaju građane da im se pridruže u ovoj, kako navodi Capital.ba, borbi za slobodu govora i dođu na Trg Krajine.
 
Slobodni mediji, građani, aktivisti, ali i međunarodne organizacije, ambasade i ambasadori se protive predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS jer one, piše eTrafika, dovode do sužavanja prostora javnog informisanja, a zakon kao takav bi stvorio povoljan ambijent za korupciju, te bi umanjio transparentnost i odgovornost političara i nosilaca javnih funkcija.
 
Ministarstvo pravde RS je 4. maja uputilo poziv za učešće u javnoj raspravi vezanoj za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koja se održavala uživo u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju. Sve četiri javne rasprave novinari su napuštali uz zahtjev da se zakon povuče.
 
“Važno je napomenuti da kriminalizacija klevete nije udar samo na novinare već i na svakog građanina RS koji bude govorio ili pisao stvari koje se ne dopadaju vlastima u RS. Stoga vas pozivamo na protest da još jednom zajedno ukažemo na nezadovoljstvo predloženog zakona kojim se guši sloboda mišljenja i govora”, piše eTrafika.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.