Novinari napustili javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika RS u Banjaluci

Novinari napustili javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakona RS u Banjaluci

Novinari napustili javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika RS u Banjaluci

Novinari zatražili povlačenje Nacrta.

foto: Screenshot / Facebook Gerila.info

Novinari i novinarke danas su napustili javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda. Prije nego su napustili Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) na protokolu su ostavili zahtjeve za povlačenje zakona, i poručili da novinari neće smjeti izaći iz svoje kuće ukoliko se zakon usvoji.

“Besmisleno je bilo učestvovati u ovakvom prividu demokratije koje pokušava izvršna i zakonodavna vlast u Republici Srpskoj da prikaže. Ovo nije javna rasprava, ovdje se argumenti ne uvažavaju i smatramo da je novinarska zajednica napuštajući ovu javnu raspravu demonstrativno pokazala svoj jasan stav – povucite nacrt zakona”, poručio je predsjednik Kluba novinara Banjaluka i glavni i odgovorni urednik Capital.ba Siniša Vukelić.

Dodao je i da je zakon loše napisan, da je skandalozan i da može proizvesti ogromne posljedice, te da nema smisla učestvovati, kao niti pokušati poboljšati neke od članova koji su predloženi.

Novinari su, kako kaže Vukelić, pisanim putem predali svoje zahtjeve da se povuče ovaj nacrt zakona iz procedure, dok su neki novinari predali i amandmane da se povuku svi članovi koji se odnose na povredu časti i ugleda kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda u RS.

“Mislimo da je predlagaču ovakvog zakona potpuno jasno da će ovim narušiti slobodu govora u RS i to trajno, da će uniziti novinarsku profesiju, pogoršati medijske slobode koje su već sada na izuzetno niskom nivou. Građani RS već sada, njih 74 odsto, smatra da je dozvoljeno ponekad udariti novinara. To je zastrašujuće. Novinarstvom u RS nije se samo teško baviti - sada je to opasno. Usvajanjem ovakvog zakona novinari neće smjeti izaći iz svoje kuće, redakcije. Zašto to radite osim ako vam nije cilj uspostaviti jednoumlje u RS”, istakao je Vukelić.

Glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih novina“ Sandra Gojković Arbutina kazala je da novinari i medijska zajednica mjesec dana objašnjavaju zašto Nacrt mora biti povučen. Kaže da su javnu raspravu od početka smatrali formom da se ispoštuje javnost, kao i da je poznato da ništa novo neće donijeti.

“Zato je dogovor medijske zajednice u Banjaluci, a nadam se i u ostalim gradovima, da dođemo na javnu raspravu, da donesemo ponovo svoje amandmane, svoje primjedbe na ovaj Nacrt, i napustimo je jer smatramo bezpredmetnim da ponavljamo sve ono što smo ponavljali u posljednje vrijeme a da niko apsolutno nije reagovao”, izjavila je Gojković Arbutina. Odlučili su, navodi, da se pojave a zatim i napuste raspravu kako bi pokazali potpuni besmisao ove i javnih rasprava koje će se održati u ostalim gradovima.

Nacrt je, pored brojnih upozorenja javnosti da će propis u ovoj formi dovesti do gušenja javne riječi i kritičkog mišljenja, izglasan u NSRS 23. marta, i poslat na javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministarstvo pravde RS objavilo je sredinom aprila Javni poziv za održavanje javne rasprave u vezi sa Nacrtom.

U Javnom pozivu navedeno je da će se javna rasprava, pored današnje u Banjaluci, održati:

  • 12. maja 2023. godine u Istočnom Sarajevu na adresi Radomira Putnika bb, u Administrativnom centaru Vlade RS sa početkom u 12 sati;
  • 16. maja 2023. godine u Bijeljini, u Velikoj sali Osnovnog suda sa početkom u 11 sati;
  • 17. maja 2023. godine u Trebinju, u Velikoj Sali Okružnog suda sa početkom u 11 sati.

Mediacentar je u prethodnom periodu objavio nekoliko tekstova u kojim su medijski radnicipravnicinevladine i međunarodne organizacije ukazali na sve manjkavosti Nacrta. Između ostalog, navedeno je da su pojedine odredbe Nacrta nejasno određene što ostavlja prostora za različita tumačenja, da su propisane kazne rigorozne i da ih većina neće moći platiti što je direktna prijetnja zatvorom. Upozorili su i da ovaj propis neće uticati samo na medije i medijsku zajednicu, nego će ugušiti slobodu riječi, slobodu kritičkog mišljenja i eliminisati slobodu izražavanja iz javnog prostora.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.