Sudjelujte u javnoj raspravi o izmjenama Krivičnog zakonika RS

Od sutra počinje javna rasprava o nacrtu zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Sudjelujte u javnoj raspravi o izmjenama Krivičnog zakonika RS

Javna rasprava održat će se u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju.

foto: Ministarstvo pravde RS

Od sutra je moguće učestvovanje javnosti na javnoj raspravi uživo, vezanoj za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda.

Organizacije civilnog društva i mediji pozivaju građane i građanke da sudjeluju u javnoj raspravi i daju doprinos da se zaustavi usvajanje spornih izmjena.

Nacrt je, pored brojnih upozorenja javnosti da će propis u ovoj formi dovesti do gušenja javne riječi i kritičkog mišljenja, izglasan u Narodnoj skupštini RS (NSRS) 23. marta, i poslan na javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministarstvo pravde RS objavilo je sredinom aprila Javni poziv za održavanje javne rasprave u vezi sa Nacrtom.

U Javnom pozivu se navodi da će se javna rasprava održati:

  • 5. maja 2023. godine u Banjaluci na adresi Trg jasenovačkih žrtava 1, u Maloj sali NSRS sa početkom u 10 sati;
  • 12. maja 2023. godine u Istočnom Sarajevu na adresi Radomira Putnika bb, u Administrativnom centaru Vlade RS sa početkom u 12 sati;
  • 16. maja 2023. godine u Bijeljini, u Velikoj sali Osnovnog suda sa početkom u 11 sati;
  • 17. maja 2023. godine u Trebinju, u Velikoj Sali Okružnog suda sa početkom u 11 sati.

„S obzirom da se zakonom uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije, pozivaju se predsjednici sudova, sudije, javni tužioci, advokati, predstavnici medija, naučne i stručne institucije i druga zainteresovana pravna i fizička lica da učestvuju u javnoj raspravi i svojim pismenim ili usmenim prijedlozima i sugestijama daju doprinos za utvrđivanje konačnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS“, navedeno je u Pozivu.

Uvid u tekst Nacrta zakona može se izvršiti na stranicama NSRS i Ministarstva pravde RS.

Iz Ministarstva su za Medicentar naveli da se prijedlozi i sugestije na Nacrt mogu uputiti i putem e-maila na adresu Ministarstva mpr@mpr.vladars.net.

Transparency International u BiH (TI BiH) sačinio je sažetak komentara na Nacrt i prijedloge za povlačenje pojedinih odredbi, koje možete preuzeti ovdje. Svi zainteresovani za učestvovanje u javnoj raspravi slobodni su preuzeti ove prijedloge, iskoristiti ih u cjelosti, doraditi ih, poslati samo dio ili iskoristiti ih da se upoznaju sa formom u kojoj se amandmani na prijedloge zakona šalju u skladu sa procedurama.

Kako je ranije za Mediacentar pojasnio direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka - izvještaj o rezultatima javne rasprave dostavlja se NSRS uz prijedlog zakona koji sadrži mišljenja i prijedloge iznesene u javnoj raspravi. Da bi zakon stupio na snagu on mora biti usvojen u formi prijedloga, a Vlada ima rok od pola godine da Prijedlog izmjena i dopuna zakona dostavi Skupštini.

Mediacentar je u prethodnom periodu objavio nekoliko tekstova u kojim su medijski radnicipravnicinevladine i međunarodne organizacije ukazali na sve manjkavosti Nacrta. Između ostalog, da su pojedine odredbe Nacrta nejasno određene što ostavlja dosta prostora za različita tumačenja, da su propisane kazne rigorozne i da ih većina neće moći platiti što je direktna prijetnja zatvorom, upozorili su i da ovaj propis neće uticati samo na medije i medijsku zajednicu, nego će ugušiti slobodu riječi, slobodu kritičkog mišljenja i eliminisati slobodu izražavanja iz javnog prostora.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.