Novinari i novinarke pozvani na odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Novinari i novinarke pozvani na odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Novinari i novinarke pozvani na odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Panel diskusijom na temu „Uloga medija u sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama“ danas je završena UN Women BiH kampanja “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”.  
 
U razgovoru su učestvovale  Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica portala Media.ba; Katarina Panić, novinarka novinske agencije „Srna“; i Dijana Tepšić, osnivačica i urednica online magazina Ultra.ba, a prezentirani su rezultati istraživanja na temu medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju u BiH, te su istaknuti uloga i značaj medija u tretiranju nasilničkog ponašanja kao društvenog, a ne privatnog problema.
 
“Istraživanja UN Women BiH pokazala su da u izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju postoje nedostaci poput nedovoljnog posvećivanja pažnje ovom društvenom problemu, kao i neetičkog izvještavanja u osjetljivim slučajevima. Ovoj temi nije obezbijeđeno dovoljno prostora u medijima, i forme koje dozvoljavaju dublji uvid u temu, poput intervjua, analiza ili komentara, su rijetke. Najviše je izvještaja u stilu crne hronike i statistika. Na ovaj način se rodno zasnovano nasilje ne ističe kao ozbiljan društveni problem, nego se o njemu često izvještava senzacionalistički, i kao o incidentu”, istakla je Elvira Jukić-Mujkić.
 
David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, naglasio je u uvodnom obraćanju značaj aktivnog angažmana medija u prevenciji rodno zasnovanog nasilja. „Ovogodišnja kampanja naglasila je ključnu ulogu koju mediji imaju u podizanju svijesti o povećanju nasilja nad ženama, koje je pandemija u sjeni, uslijed COVID-19 krize. Lokalni mediji u 11 općina aktivno su podizali svijest o nasilju u svojim zajednicama. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost lokalnih medija, radija, novina, TV-a, aktivista/kinja na društvenim mrežama, blogera/ki. Profesionalno izvještavanje, rad na prevazilaženju stereotipa, jačanje žena u medijima i kapaciteta medija da sistematično izvještavaju o nasilju u porodici, zaista je važno - u pitanju je društveno dobro“, rekao je David Saunders.
 
Bh. mediji su pozvani da se online potpisom pridruže inicijativi odgovornog i profesionalnog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojčicama, posebno tokom krize izazvane pandemijom COVID-19. Ova inicijativa bit će dostupna online za potpisivanje medijskim profesionalcima/kama u narednom periodu putem ovog linka.  
 
U fokusu ovogodišnje kampanje „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ bio je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja je istaknula važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije. Na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, predstavnici/e nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice u BiH pozvali su na urgentno okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH uz moto #iskljucimonasilje.