Istraživanje o online rodno zasnovanom nasilju: Pregled stanja u BiH, Hrvatskoj, CG i Srbiji

Istraživanje o online rodno zasnovanom nasilju: Pregled stanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji

Istraživanje o online rodno zasnovanom nasilju: Pregled stanja u BiH, Hrvatskoj, CG i Srbiji

Organizacije One World Platform i Alternativni Centar za devojke iz Kruševca objavile su istraživanje na temu online rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da su neki od najčešće dokumentiranih slučajeva online uhođenje, uznemiravanje, video nadzor, kao i neovlaštena upotreba i manipulacija ličnog sadržaja, poput slika, video snimaka ili ličnih podataka te ucjenjivanje istim, krađa identiteta itd. Veliki problem predstavlja nedovoljna informisanost žrtava o tome šta je digitalno nasilje, koji su oblici, koje institucije su odgovorne za reagiranje i procesuiranje ovakvih slučajeva, te kako zaustaviti online uznemiravanje. Policija, institucije, te čitava zakonska regulativa u našim zemljama nažalost nisu dovoljno adekvatne da pruže potpunu zaštitu, jer je online nasilje relativno novi oblik nasilja. Zakoni ne mogu dovoljno brzo da prate pojavu i razvoj tehnoloških fenomena, smatraju autorice istraživanja.

Istraživački tim u ovoj publikaciji daje pravni okvir s fokusom na regulaciju rodno zasnovanog nasilja i analizu rada institucija i ministarstava i njihovih nadležnosti za svaku od država koje su učestvovale u istraživanju. 

Autorice se nadaju da će istraživanje poslužiti kao alat da se dugoročno formiraju i održe neformalne mreže koje će imati sve što je potrebno kako bi se adekvatno reagiralo na napade, dijelile strategije, te produbljivalo razumijevanje tehnologije. 

Istraživanje možete preuzeti ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.