Novaya Gazeta, jedan od posljednjih nezavisnih medija u Rusiji, prestaje sa radom

Novaya Gazeta, jedan od posljednjih nezavisnih medija u Rusiji, prestaje sa radom

Novaya Gazeta, jedan od posljednjih nezavisnih medija u Rusiji, prestaje sa radom

Roskomnadzor navodi da je Novaya Gazeta “prekršila zakon o stranom agentu” te zemlje u svojim publikacijama. 
 
foto: Pixabay
 
Novaya Gazeta, jedan od posljednjih preostalih nezavisnih novinskih medija u Rusiji, saopštio je da će prestati s radom dok se ne okonča rat u Ukrajini.
 
Ovaj medij iz Rusije je tu odluku donio nakon što je dobio drugo upozorenje od ruskog regulatora za medije Roskomnadzor zbog navoda da su “prekršili zakon o stranom agentu” te zemlje u svojim publikacijama. Urednik Novaya Gazeta Dmitry Muratov, dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir koju je posvetio sjećanju na šestoro novinara svog lista koji su ubijeni zbog svog rada, kazao je da će “obustaviti objavljivanje novina na njihovoj web stranici, društvenim mrežama i u štampi do okončanja 'specijalne operacije na teritoriji Ukrajine'”.
 
U zasebnoj poruci čitateljima, Muratov je rekao da je odluka o zaustavljanju objavljivanja teška, ali neophodna.
 
Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak napisao je na Twitteru da je gubitak Novaya Gazete učinio Rusiju zemljom “bez medija”.
 
Osnovana nakon raspada Sovjetskog Saveza, Novaya Gazeta i njeni novinari godinama su bili izloženi zastrašivanju i napadima zbog istraga o kršenju prava i korupciji.
 
Kako navodi Komitet za zaštitu novinara (CPJ), list Novaya Gazeta često je objavljivao izvještaje koji su kritični prema ruskoj vladi, uključujući invaziju te zemlje na Ukrajinu, a urednik tog lista je bio jedan od grupe nezavisnih ruskih novinara koji su uradili intervju s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskiym nakon čega je Roskomnadzor objavio obavještenje u kojem su upozorili da je medijima zabranjeno objavljivanje tog intervjua te su naveli da je pokrenuta istragu o medijima koji su u njemu učestvovali.
 
Ranije ovog mjeseca su radio stanica Eho Moskvy i TV Dozhd takođe objavili da prestaju sa radom. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.