Novi zakon u Rusiji: Novinarima kazne zatvora do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija”

Novi zakon u Rusiji: Novinarima kazne zatvora do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija”

Novi zakon u Rusiji: Novinarima kazne zatvora do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija”

Novim zakonom u Rusiji novinarima prijeti do 15 godina zatvora zbog širenja “lažnih informacija”.
 
foto: Pixabay
 
Mnoge medijske kuće su odlučile prestati izvještavati u Rusiji nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak formalno potpisao zakon kojim se novinarima prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama.
 
Novi ruski zakon čini nezakonitim i prijavljivanje bilo kojeg događaja koji bi mogao diskreditirati vojsku zemlje, javlja Reuters.
 
Italijanska državna televizija RAI saopćila je u subotu da obustavlja izvještavanje u Rusiji kako bi zaštitila svoje novinare zbog uvođenja ovog ruskog zakona.
 
Najveći njemački javni emiteri ARD i ZDF također su rekli da su “za sada” obustavili izvještavanje iz svojih moskovskih studija. Pridružili su se sve većem broju međunarodnih medijskih kompanija, uključujući britanski BBC, Canadian Broadcasting Corp i Bloomberg News, koji su takođe prekinuli izvještavanje u Rusiji. 
 
“Ova mjera je neophodna kako bi se obezbijedila sigurnost novinara i osigurala maksimalna sloboda informisanja o zemlji”, navodi se u saopćenju RAI-a i dodaje da će vijesti o Rusiji pružati novinari koji rade u susjednim zemljama ili u Italiji. RAI nije naveo koliko novinara trenutno ima u Rusiji.
 
Iz WDR-a, regionalnog ogranka ARD-a, rečeno je da “ARD i ZDF ispituju posljedice zakona usvojenog u petak i za sada obustavljaju izvještavanje iz svojih moskovskih studija” te je dodato da će ta dva emitera nastaviti da pružaju publici informacije o događajima u Rusiji i Ukrajini sa svojih drugih lokacija. CNN će takođe prestati sa emitovanjem u Rusiji, objavili su iz te medijske kuće u petak nakon uvođenja novog zakona.
 
Ruski zvaničnici su u više navrata govorili da su “neprijatelji Rusije”, kao što su Sjedinjene Države i njeni zapadnoevropski saveznici, “širili lažne informacije u pokušaju da posiju razdor među ruskim narodom”.
 
Šef donjeg doma ruskog parlamenta, predsjedavajući Dume Vjačeslav Volodin, izjavio je u petak da će “do sutra ovaj zakon nametnuti vrlo strogu kaznu onima koji su lagali i davali izjave kojima su diskreditovale njihove oružane snage”.
 
Sjedinjene Američke Države osudile su novi zakon u Rusiji koji prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina novinarima zbog širenja onoga što Kremlj naziva “lažnim vijestima” i pozivaju na kontinuiranu akciju u svim sektorima na promovisanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.
 
“Osuđujemo potez Vijeća Federacije Rusije (gornji dom ruskog parlamenta) da odobri zakon koji prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina za novinare”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horne.
 
Zakonodavci u Rusiji su usvojili izmjene i dopune krivičnog zakona čime je širenje “lažnih informacija” krivično djelo koje će biti kažnjivo novčano ili zatvorskim kaznama. Oni su također nametnuli novčane kazne za sve koji pozivaju na sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.
 
Izvor: Reuters
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.