Kontinuirano uskraćivanje informacija novinarima i javnosti u HNK-u

Kontinurano uskraćivanje informacija novinarima i javnosti u HNK-u

Kontinuirano uskraćivanje informacija novinarima i javnosti u HNK-u

Premijer HNK-a Nevenko Herceg je prije početka jučerašnje javne sjednice novinarima zabranio da ga “neovlašteno” snimaju.

foto: screenshot YouTube/Klix.ba

Neposredno prije početka jučerašnje sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), premijer tog kantona Nevenko Herceg zabranio je novinarima da ga “neovlašteno” snimaju, za Media.ba je potvrdila novinarka i dopisnica Klixa iz Mostara Gordana Šimović koja je izvještavala s događaja.

Šimović objašnjava da su novinari i novinarke iščekivali dolazak premijera u zgradu gradske vijećnice u Mostaru kako bi snimili njegovu izjavu o stanju zdravstvenih radnika koji trenutno štajkuju ispred zgrade Vlade HNK i koji od te vlade traže da im omogući potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Po tom pitanju, novinari, zdravstveni radnici, kao i javnost, kako kaže Šimović, mjesecima traže i čekaju da im se javno obrate i premijer, ali i kantonalni ministar zdravlja za kojeg su predstavnici medija znali da neće prisustvovati jučerašnjoj sjednici.

Premijerov dolazak na sjednicu je novinarima koji su bili ispred zgrade gradske vijećnice potvrdio jedan od njegovih pomoćnika koji je, kako kaže Šimović, ušao na ulaz koji inače koriste svi vijećnici koji dolaze na sjednicu. Drugi ulaz u tu zgradu je, prema njenim riječima, obično zaključan, a zbog premijerovog kašnjenja i njegovog mogućeg izbjegavanja susreta s predstavnicima medija, novinari su posumnjali da je premijer Herceg u gradsku vijećnicu ušao upravo na taj “zaključani” ulaz koji se nalazi sa druge strane zgrade.

Zbog te sumnje, prisutni novinari su odlučili ući u zgradu gradske vijećnice u kojoj su ugledali premijera Hercega i odmah se uputili prema njemu da traže izjave.

Šimović kaže da je, kao i obično dok obavlja svoj novinarski posao, nosila diktafon i foto aparat, te da joj je, nakon što je zatražila izjavu i krenula da fotografiše, premijer rekao: “Molim Vas, ne dozvoljavam neovlašteno snimanje”.

“Meni je to nevjerovatno, da na mjestu gdje sve treba da bude javno i transparentno, premijer kaže da ga ne možemo ‘neovlašteno’ snimati”, ističe Šimović.

Šimović priča da ga je nakon toga, novinarka Dnevnog avaza pokušala “omekšati” i ubijediti premijera da im ipak da izjavu govoreći mu da je uvijek bio raspoložen za davanje izjava, ali da je premijerov savjetnik prekinuo to obraćanje rekavši da premijer neće davati nikakve izjave. Herceg je potom, kako tvrdi Šimović, rekao da će, kada on bude želio dati izjavu, sazvati press konferenciju.

“To jako loša slika i za novinare i za kompletnu javnost. Već ima komentara-ljudi komentiraju da očekuju da će, ako ništa drugo, na narednim izborima pokazati svoje nezadovoljstvo”, kaže Šimović i dodaje da je riječ o vladi i premijeru koji su u tehničkom mandatu jer nije izabrana nova vlada, nego je njihov mandat produžen.

“I onda oni tako nelegalni mogu da drže slovo. To je neki odraz demokracije i novinarskih sloboda kod nas”, kaže Šimović i dodaje da je pristup informacijama “ispod svih razina”.

Prema njenim riječima, događaju su prisustvovali i novinari Radija Slobodna Evropa, Nove BH, Dnevnog avaza, Bljeska i drugih medija.

Urednik portala Bljesak.info Berislav Jurič kaže da je nakon što je premijer Herceg zabranio novinarima da ga “neovlašteno” snimaju, novinar tog portala ostao na sjednici gdje je snimao live prenos kako bi dobili informaciju o tome da li će pitanje zdravstva biti uvršteno na sjednicu dnevnog reda. Jurič za Media.ba objašnjava da Skupština HNK inače ne dozvoljava snimanje sjednica uz obrazloženje da neće biti na produkcijskoj razini koju zaslužuje. Ipak, kako kaže Jurič, sjednica je javna, i novinar Bljeska je bez problema snimao jučerašnju sjednicu.

Informacije u HNK ne uskraćuje samo premijer

Jurič naglašava da su problemi koji se odnose na komunikaciju između vladinih zvaničnika i medija u HNK, nisu dovoljno predstavljeni u javnosti van tog kantona, zbog nekih drugih, važnijih informacija bitnih za javnost pa tako “u dnevniku nikad neće biti vijest da Herceg nije želio govoriti za novinare, kad imate skandal u Kantonu Sarajevo oko četvorke”.

Jurič je podsjetio da ne treba zaboraviti da je trenutna Vlada HNK u tehničkom mandatu i naglasio da je komunikacija te vlade “skoro pa nikakva”.

“Vi imate prosvjed zdravstvenih radnika ispred zgrade vlade već nekoliko puta i njima se nije obratio nitko. Pred medije je, po tom pitanju, poslan glasnogovornik vlade koji je, svjesno, bačen u ‘živu vatru’- da čovjek priča o nečemu za šta ga nitko ne proziva. Vlada HNŽ-a jednostavno ne želi komunicirati s medijima onako kako bi trebala”, kaže Jurič.

Jurič ističe da iako živimo u periodu pandemije koronavirusa kada odgovore traže novinari, zdravstveni radnici, prosvjetari, roditelji učenika i drugi, javnosti u HNK se mjesecima nisu obratili ministri zdravstva, obrazovanja, finansija i da se komunikacija sa hercegovačkim zvaničnicima i institucijama, uglavnom, svodi “na priopćenja iz kojih novinari, naravno, ne mogu dobiti ništa”.

“Postulat novinarstva je da se čuje druga strana. Oni nas dovode u takvu situaciju da pišemo nekakve pamflete jer ne možemo doći do njihove strane i onda se oni brane - mi to nismo ništa rekli, pa se onda upute demanti ili se zove telefonom - pa čujte nije to baš tako itd.” kaže Jurič i dodaje da je “problem u tome što novinari ne mogu normalno raditi svoj posao jer ne čuju tu drugu stranu”.

Premijerov “bijeg od medija” je za Juriča bio samo šlag na torti jer takva komunikacija u HNK gdje zvaničnici ne žele izaći s informacijama dugo traje i onda se, kako kaže, od medija često prave neprijatelji koji žele srušiti vlast.

“Mi samo radimo svoj posao i želimo da građani koji plaćaju te ljude dobiju informacije koje ih zanimaju”, istakao je Jurič.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.