Komitet za zaštitu novinara podržava zahtjev za hapšenje vođa Izraela i Hamasa

Komitet za zaštitu novinara pozdravlja zahtjev za hapšenje vođa Izraela i Hamasa

Komitet za zaštitu novinara podržava zahtjev za hapšenje vođa Izraela i Hamasa

Zahtjevi za hapšenje zatraženi su zbog optužbi za počinjene ratne zločine i zločine protiv čovječnost.

foto: screenshot CPJ

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozdravio je jučer zahtjev glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje vođa Hamasa i Izraela zbog optužbi za počinjene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 7. oktobra 2023. godine na područjima Izraela i Palestine.

Izvršna direktorica CPJ-a Jodie Ginsberg je rekla da se ovim priznaju zločini počinjeni nad civilima. Podsjetila je da je među civilima ubijen i veliki broj novinara od 7. oktobra, te da je ovaj postupak ICC-a nada da će se stati u kraj nekažnjivosti za ubistva i progon “onih koji pišu prvi nacrt historije”.

Prema podacima CPJ-a, od 7. oktobra je ubijeno najmanje 105 novinara od kojih 100 palestinskih, dva izraelska i tri libanonska novinara. Iz CPJ-a su podsjetili da su prema međunarodnom humanitarnom pravu novinari civili.

“Sukob je u tri mjeseca odnio živote više novinara nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tijekom cijele godine”, poručuju iz ove organizacije.

Istraživanja CPJ-a i brojne istrage su pokazale da su u najmanje tri slučaja ubistva izraelske snage namjerno ciljale novinare.

CPJ podržava istrage ICC-a i apeluje Izraelu da omogući istražiteljima neograničen pristup Gazi.

CPJ je ukazao i na uznemirujući obrazac i da su i prije početka rata izraelske snage ubijale novinare. Izvještaj iz maja 2023. je pokazao da za 20 ubistava novinara koje su ubili predstavnici izraelskih snaga tokom 22 godine niko nije optužen niti pozvan na odgovornost. 

Iz CPJ su nedavno podnijeli hitnu žalbu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija (UN) zbog proizvoljnog pritvaranja novinara i prakse administrativnog pritvaranja novinara koju su opisali kao mučenje. Stručnjaci UN-a ranije su pozvali Izrael da prekine praksu administrativnog pritvora, jer time najvjerovatnije krši članove 76. i 78. Ženevske konvencije koji okupacijskoj sili dopuštaju samo korištenje administrativnog pritvora "iz imperativnih razloga sigurnosti".

Osim naloga za hapšenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nalozi za hapšenje su, kako prenosi Al Jazeera Balkans, zatraženi i za izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, te još dvojicu vođa Hamasa, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija, vođu Brigada Al-Qassem i poznatijeg kao Mohammed Deif i Ismaila Haniyeha, političkog vođu Hamasa. O zahtjevima tužitelja Khana za hapšenjem navedenih osoba odlučivat će Vijeće sudija ICC-a.

Izvor: CPJ, AJB

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.