U Vijeću UN-a održan sastanak u kome se traži zaustavljanje ubijanja novinara u Gazi

U Vijeću UN-a održan sastanak u kome se traži da se zaustavi ubijanje novinara u Gazi

U Vijeću UN-a održan sastanak u kome se traži zaustavljanje ubijanja novinara u Gazi

Sastanku, na kojem je prisustvovalo više od 100 diplomatskih predstavnika, pridružili su se i novinari iz Gaze

foto: Tim Dawson / IFJ

Međunarodna federacija novinara (IFJ) sa svojom podružnicom Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) i Ligom arapskih država organizovala je sastanak u Vijeću Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava u Ženevi 25. marta 2024. odakle se uputio poziv na zaštitu palestinskih novinara.

Više od 100 diplomatskih predstavnika okupilo se u sali za sastanke UN-a kako bi čuli palestinske novinare kako opisuju pokolj u Gazi. Sastanak je privukao 70 misija koje su poslale svoje predstavnike, među kojima su bili prisutni iz Belgije, Grčke, Iraka, Irske, Jordana, Finske, Australije…

Predsjednik PJS-a Nasser Abu Baker rekao je na sastanku da se neće smiriti dok ubice novinara iz Gaze ne budu izvedene pred lice pravde.

“…Ovo je možda najveći broj ubijenih novinara u bilo kojem ratu od Vijetnama. Spremni smo iznijeti naše dokaze na bilo koji sud na svijetu i uvjereni smo da možemo dokazati kako su oni bili meta”, izjavio je Abu Baker.

Specijalna izvjestiteljica UN-a o stanju ljudskih prava na Zapadnoj obali i Gazi Francesca Albanese izjavila je da je šokirana ali ne i iznenađena porastom broja smrtnih slučajeva među novinarima u Gazi. “Preko 100 novinara je ubijeno, mnogo više je povrijeđeno, a tkivo života u Gazi je uništeno”, kazala je.

Takođe je pozvala da se svaka smrt ispita.

“Ubijanje novinara je ratni zločin koji podriva najosnovnija ljudska prava. Pravda počinje prestankom nepravde”, rekla je ona.

Prisutnima iz Katara, gdje se oporavlja od povreda dobijenih u Gazi, putem video veze se obratio i novinar Al Jazeere i šef biroa u Gazi Wael Al-Dahdouh kojem su, kako je naveo, namjernim napadima ubijeni žena, djeca, unuk i rođaci u Gazi. “Novinari su platili krvavu cijenu da izvještavaju o sukobu u Gazi”, rekao je međunarodnim predstavnicima u Ženevi.

 “Mi novinari nismo strane u ovom sukobu. Mi samo svjedočimo onome što se dešava oko nas i izvještavamo o događajima u pokušaju da informišemo milione ljudi koji imaju pravo da znaju šta se dešava”, dodao je Al-Dahdouh.

Rekao je takođe i da očekuje da će oporavak od povreda koje je dobio u Gazi trajati najmanje godinu dana.

Novinar iz Gaze i trener za sigurnost IFJ-a Sami Abu Salem govorio je o svakodnevnom životu novinara u Rafi. Govoreći putem video linka, on je obišao selo sa šatorima u kojem žive on i njegove kolege.

“Nedostaje hrane, nema vode, a benzin košta 30 dolara po litru”, rekao je. Na sastanku je pokazao “lažnu pancirnu jaknu” napunjenu pjenom koju nosi da izvještava za Palestine TV, jer Izrael, kako je naveo, sprečava isporuku prave zaštitne opreme u područje.

Advokatica Tatyana Eatwell iz skupa advokatskih komora Doughty Street Chambers u Londonu na kraju sastanka je rekla da Izrael mora uvesti uslove angažmana koji jasno upućuju svojim snagama da je ciljanje novinara neprihvatljivo i da će biti istraženo, kao i obavezati se na brzu, nezavisnu, transparentnu istragu namjernog ubijanja novinara.

Također je pozvala druge države da nastave sa pritiskom na Koaliciju za slobodu medija, Međunarodni krivični sud i sam Izrael kako bi osigurali da nijedan novi novinar ne izgubi život.

Komitet za zaštitu novinar (CPJ), zajedno sa 38 drugih organizacija za slobodu medija, uputio je pismo Koaliciji za slobodu medija zbog “kolektivne službene šutnje” država članica Koalicije za slobodu medija u vezi s ubistvima novinara u Gazi.

Koalicija za slobodu medija je, kako su naveli iz CPJ-a, grupa od 52 zemlje koje su se obavezale da će štititi slobodu medija u zemlji i inozemstvu.

U pismu koje je upućeno Koaliciji podcrtano je da je kredibilitet država članica Koalicije na kocki.

Ponovili su da je ciljano ili neselektivno ubijanje novinara ratni zločin te istakli da je uprkos nedavnim podacima UN-a da su najmanje 122 novinara ubijena, kolektivna zvanična šutnja država članica Koalicije ozbiljno umanjuje kolektivnu sposobnost da se kredibilno zalažu za slobodu medija na globalnom nivou.

Pismo je dostupno na ovom linku.

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.