Za 150 dana ubijena 103 novinara u Gazi

Za 150 dana ubijena 103 novinara u Gazi

Za 150 dana ubijena 103 novinara u Gazi

Reporteri bez granica podsjećaju na tragediju koja i dalje traje i za palestinsko novinarstvo 

foto: Pixabay / Ilustracija

Najmanje 103 novinara ubijena su u izraelskim napadima na Gazu u proteklih pet mjeseci, a ti podaci pokazuju da je riječ o jednom od najsmrtonosnijih ratova za medije, javila je organizacija Reporteri bez granica (RSF), koja je prikupila podatke.

U saopštenju RSF-a objavljenom juče navedeno je i da su od ukupnog broja najmanje 22 novinara ubijena tokom svog rada. Mnogi od njih su, kako se dodaje, izvještavali sa terena i jasno su se identifikovali kao novinari. Drugi su ubijeni u napadima koji su bili usmjereni na njihove domove.

„Brojka od 103 novinara koje su ubile Izraelske odbrambene snage (IDF) u pet mjeseci rata u Gazi je zastrašujuća“, naglasio je RSF, navodeći da se od 7. oktobra, dana kada je počeo rat, imena žrtava neprestano dodaju stravičnom broju tragedije koja se nastavlja.

Novinari koji rade za televiziju, radio, štampane medije i multimediju, fotografi i snimatelji, odnosno 91 novinar i 12 novinarki, a svi su Palestinci, nalaze se među žrtvama ovog rata. RSF navodi da su ubijani na različitim mjestima u Gazi, od sjevera do juga, uključujući i grad u južnom pojasu Gaze Khan Yunis. Ovi podaci pokazuju, kako piše RSF, da nijedan dio Pojasa Gaze ne nudi utočište novinarima.

 „Ova 103 novinara nisu brojke, to su 103 glasa koje je Izrael ušutkao, 103 manje svjedoka katastrofe koja se odvija u Palestini, 103 ugašena života. Ako brojke nešto pokazuju, onda je to da od 7. oktobra nijedno mjesto u Gazi nije sigurno, nijedan novinar u Gazi nije pošteđen, a masakr nije prestao. Ponavljamo naš hitan apel da zaštitimo novinare u Gazi“, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Prva tri mjeseca rata bila su, navodi RSF, najsmrtonosnija za medije. Skoro 80 posto od 103 smrtna slučaja u medijima dogodilo se između 7. oktobra i 31. decembra. U ovom periodu u prosjeku je ubijen skoro jedan novinar dnevno. Ukupno 26 novinara ubijeno je za 24 dana u oktobru, 28 novinara u novembru i 26 novinara u decembru. U januaru je ubijeno 11 novinara, uključujući novinare Al Jazeere Hamzu Dahdouha i Moustaphu Thurayya. Oni su poginuli kada su vozila u kojima su putovali pogođena u izraelskom napadu. U februaru je ubijeno 11 novinara, u prosjeku po jedan svaka četiri dana.

Novinari iz Gaze od 7. oktobra žive sa sveprisutnom opasnosti od smrti, rekla je dopisnica RSF-a Ola al-Zaanoun, koja je nedavno evakuisana iz Gaze, 

Tokom pet mjeseci, istakao je RSF, novinari su ubijani svuda: u svojim kancelarijama, na terenu, u svojim domovima, u izbjegličkim kampovima, ispred bolnica i u njihovim automobilima, poručujući da nigdje nije sigurno za medijske radnike u opkoljenoj području.

RSF podsjeća da je uputio dvije prijave Međunarodnom krivičnom sudu zbog zločina koje je Izrael počinio nad novinarima.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.