Objavljen izvještaj o slučajevima odmazde protiv novinara zbog izvještavanja o Gazi

Izvještaj NWU: Novinari se suočavaju s odmazdom zbog izvještavanja o ratu u Gazi

Objavljen izvještaj o slučajevima odmazde protiv novinara zbog izvještavanja o Gazi

U izvještaju su zabilježena 44 slučaja odmazde u Sjevernoj Americi i Evropi zbog izvještavanja o Gazi.

foto: Screenshot / Izvještaj NWU

Nacionalna unija pisaca (NWU), američki sindikat freelance i pisaca po ugovoru među kojima su i novinari, objavila je izvještaj “Crvene linije: Odmazda u medijskoj industriji tokom rata u Gazi”, javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

U izvještaju su zabilježena 44 slučaja odmazde koja je uticala na više od stotinu medijskih profesionalaca između 7. oktobra 2023. i 1. februara 2024. u Sjevernoj Americi i Evropi, posebno medijskih radnika bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla i onima koji se izjašnjavaju kao muslimani, prenosi IFJ pozdravljajući izvještaj njene podružnice NWU.

IFJ dodaje da oštro osuđuje ciljane odmazde protiv novinara i medijskih radnika zbog njihovog izvještavanja o ratu u Gazi.

Rat u Gazi izazvao je polarizaciju u medijima širom svijeta i, u previše slučajeva, piše IFJ, novinari su bili podvrgnuti odmazdi ukoliko se smatra da pružaju podršku Palestincima ili su kritični prema izraelskoj vladi.

Prema podacima koje je prikupio NWU, javlja IFJ, više od trećine meta odmazde bili su muslimani ili ljudi bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla. Kako je pokazao izvještaj, odmazda su dolazile nadležnih na radnom mjestu ili od drugih pojedinaca ili interesnih grupa izvan radnog mjesta. Navode da je to zabrinjavajući obrazac koji ne samo da prijeti pravičnosti u izvještavanju, već pokazuje i probleme u tome kako medijska industrija podržava različite glasove.

Ove odmazde imaju različite oblike, od direktnog uznemiravanja i otpuštanja osoblja do suptilne cenzure unutar medijskih grupa. Novinari koji se smatraju da podržavaju Palestinu ili su kritični prema izraelskoj vladi rizikuju da izgube posao ili da ih se udalji sa posla.

Među svjedočenjima koje je prikupio NWU nalazi se i slučaj palestinske novinarke Zahrae Al-Akhrass koja je bila na porodiljskom odsustvu kada ju je kanadski Global News otpustio zbog objava na društvenim mrežama koje su uključivale hashtagove #freepalestine, #gazaunderattack i #gazagenocide.

Još jedan slučaj koji je izazvao bijes u Australiji, ali i podršku članstva Media Entertainment Arts Alliance (MEAA) je, prenosi IFJ, slučaj australske novinarke Antoinette Lattouf, libanonskog porijekla, čiji je jednosedmični ugovor kao zamjenske voditeljice jutarnje radio emisije ABC Sydney otkazan nakon što je objavila izvještaj Human Rights Watcha koji optužuje Izrael da koristi glad kao oružje.

IFJ naglašava da odmazde protiv novinara ne samo da štete slobodi govora, već mogu podstaći i autocenzuru, jer se medijski radnici plaše da progovore.

“Kao član IFJ, NWU se od osnivanja sindikata 1981. godine zalaže za slobodu medija i protiv političkog ciljanja medijskih radnika”, rekao je predsjednik NWU Larry Goldbetter.

“Sada smo svjedoci kako prisilno i osvetničko okruženje unutar medijske industrije može ustupiti mjesto proizvoljnoj i nasilnoj represiji nad medijima, čak i u američkom kontekstu. Nikada nije bilo hitnije izraziti solidarnost s našim palestinskim novinarskim kolegama koji su bili meta ekstremnog nasilja samo zato što su radili svoj posao”, dodao je.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da novinarima mora biti dopušteno da rade svoj posao bez straha od odmazde ili cenzure, posebno kada njihovo izvještavanje služi kao vitalni izvor informacija za globalnu zajednicu.

“Pozivamo poslodavce u medijima da podrže nezavisnost redakcije i zaštite svoje novinare”, dodao je.

Izvještaj NWU “Crvene linije: Odmazda u medijskoj industriji tokom rata u Gazi”, objavljen na Svjetski dan slobode medija, dostupan je na ovom linku.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.