Izraelska vojska ne može garantovati sigurnost novinara u Pojasu Gaze

Osuda izjave izraelske vojske da ne može garantovati sigurnost novinara u Pojasu Gaze

Izraelska vojska ne može garantovati sigurnost novinara u Pojasu Gaze

Međunarodna federacija novinara upozorila na ratni zločin protiv novinara.

foto: Janne Leimola on Unsplash

Izraelska vojska je saopštila međunarodnim novinskim agencijama Reutersu i France-Presseu (AFP) da ne može garantovati sigurnost njihovim novinarima u Pojasu Gaze, javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Zajedno sa svojim palestinskim ogrankom - Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) – IFJ je osudila izjavu izraelske vojske i podsjetila da međunarodno pravo zahtijeva od svih zaraćenih strana da štite civile, posebno novinare.

Saopštenje je, kako piše IFJ, izraelska vojska novinskim agencijama poslala 27. oktobra.

IFJ je pozvao izraelsku vladu da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima, te da spriječi zločine, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

U saopštenju međunarodna organizacija novinarskih udruženja podsjeća na član 79 Ženevske konvencije koji navodi da „novinari u ratnim zonama moraju biti tretirani kao civili i kao takvi trebaju biti zaštićeni, pod uslovom da ne igraju nikakvu ulogu u neprijateljstvima”. IFJ, kako je navedeno u saopštenju, zahtijeva poštivanje ovog člana, čije bi kršenje predstavljalo ratni zločin.

IFJ također navodi da komunikacija sa Pojasom Gaze često nije bila dostupna, posebno pristup internetu, čime se, kako se dodaje, krši osnovno ljudsko pravo na slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger izjavio je da oni koji ratuju moraju poštovati međunarodno pravo, te da je neprihvatljivo da izraelska vlada pokušava da se oslobodi odgovornosti objavljivanjem saopštenja. Rekao je da Izrael mora poštovati pravo na pristup informacijama i idejama iz člana 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Od 7. oktobra kada je Hamas izveo napad na Izrael, nakon čega je ta zemlja uzvratila konstantnim zračnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze, poginulo je najmanje 7.703 ljudi.

Nevladina organizacija Save the Children je javila da je broj djece koja su ubijena u Pojasu Gaze u posljednje tri sedmice premašio godišnji broj djece ubijene u konfliktnim zonama u svijetu od 2019. godine. Od 7. oktobra, kako je naglašeno u saopštenju organizacije, prema podacima ministarstava zdravlja u Pojasu Gaze i Izraelu, prijavljeno je da je ubijeno više od 3.257 djece, od čega je najmanje 3.195 djece ubijeno u Gazi, 33 na Zapadnoj obali i 29 u Izraelu. Od ukunog broja osoba koja su ubijena u Pojasu Gaze, 40 posto je djece.

Među žrtvama se, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara prikupljenim do 29. oktobra, nalazi 29 novinara. Od tog broja 24 je Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanac. Prijavljeno je da je povrijeđeno osam novinara, dok je devet nestalih ili privedenih.

Izvor: IFJ, CPJ, Save the Children

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.