Facebook blokirao pristup vijestima korisnicima u Australiji

Facebook blokirao gledanje ili dijeljenje vijesti korisnicima u Australiji

Facebook blokirao pristup vijestima korisnicima u Australiji

U toj zemlji je predloženo usvajanje zakona kojim bi tehnološki divovi trebali plaćati vijesti koje objavljaju na svojim platformama.

foto: unsplash  

Facebook je korisnicima u Australiji blokirao dijeljenje ili gledanje vijesti na toj platformi, što je izazvalo veliku uzbunu zbog javnog pristupa ključnim informacijama, piše BBC.

Ova odluka je, kako se navodi, uslijedila kao odgovor na predloženi zakon koji bi natjerao tehnološke divove da u toj zemlji plaćaju vijesti koje objavljuju na svojim platformama.

BBC piše da su korisnici te društvene mreže u Australiji utvrdili da su im Facebook stranice svih lokalnih i globalnih stranica sa vijestima nedostupne. Navodi se i da je blokirano i nekoliko vladinih stranica o zdravstvu i hitnim slučajevima, za šta je Facebook naknadno utvrdio da je greška.

Australijskim vijestima ne mogu pristupiti ni oni korisnici Facebooka koji se nalaze izvan te zemlje, a BBC piše da je Australijska vlada oštro kritikovala ovakav potez navodeći da je riječ o ogromnoj moći digitalnih društvenih divova, kao i da stranice te društvene mreže mjesečno posjećuje oko 17 miliona Australijanaca.

Google i Facebook borili su se protiv uvođenja zakona o plaćanju vijesti u toj zemlji jer, kako se navodi, kažu da takav zakon ne odražava način na koji funkcioniše internet, kao i da nepravedno "kažnjava" njihove platforme.

BBC piše da je za razliku od Facebooka, Google potpisao ugovore o plaćanju vijesti sa tri australijska medija, te da se Facebook odlučio na ovu odluku samo nekoliko sati nakon što je Google pristao plaćati sadržaj news korporacije Ruperta Murdocha.

Vlasti Australije su izradile zakon kako bi izjednačile uslove između tehnoloških divova koji se bore oko zarade, a kako piše BBC, od 100 američkih dolara koji se potroše na digitalno oglašavanje u australijskim medijima, 81 američki dolar ide Googleu i Facebooku.

Iz Facebooka je, kako se navodi, saopšteno da je ta društvena mreža pomogla australijskim izadavačima da ostvare zaradu od oko 407 miliona američkih dolara prošle godine, te da je dobit koju Facebook ostvaruje od objavljivanja vijesti, minimalna.

BBC piše da je prema zabrani Facebooka, australijskim izdavačima zabranjeno i dijeljenje i objavljivanje bilo kakvih poveznica na Facebook stranicama, a navodi se i da javni servis te zemlje ABC i mediji poput The Sydney Morning Herald i The Australian na toj društvenoj mreži imaju milione pratilaca.

Foto: Facebook stranica medijske kuće ABC News (Screenshot)

Neki korisnici Facebooka u toj zemlju su, kako se navodi, istakli da je Facebook jedan od presudnih načina putem kojeg su građani primali ažurirane informacije o pandemiji koronavirusa, dok su neki korisnici izrazili zabrinutost zbog dezinformacija koje se sada slobodno šire na stranicama te društvene mreže.

Uprkos ovakvoj odluci Facebooka, BBC piše da je Vlada Australije ipak najavila usvajanje zakona kojim će digitalni divovi plaćati za izvorni medijski sadržaj u toj zemlji.

BBC piše da bi ovakve odluke o plaćanju vijesti mogle biti donesene u Kanadi, kao i zemljama Evropske unije, a navodi se i da Facebook već plaća neke vijesti i to u Velikoj Britaniji gdje je sa medijskim kućama u toj zemlji sklopio komercijalne ugovore.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.