Zatamnjene naslovnice u Australiji protiv ograničavanja medijskih sloboda

Zatamnjene naslovnice u Australiji u borbi protiv ograničavanja medijskih sloboda

Zatamnjene naslovnice u Australiji protiv ograničavanja medijskih sloboda

Foto: MEAA

Novine u Australiji objavile su danas cenzurisane“ naslovne strane u znak protesta protiv australijskih zakona koji ograničavaju slobodu medija.

Regionalne i nacionalne novine, uključujući novine rivalskih kompanija News Corp i Nine Entertainment, imale su danas na naslovnim stranama zacrnjene tekstove koje liče na cenzurisane dokumente.

Kampanja koju vodi koalicija novinara, medija i izdavača Pravo da znamo (Right to Know Coalition) započela je jučer televizijskim prilozima koji prikazuju kako držanjem podataka u tajnosti Vlada sprečava novinare da objavljuju priče od javnog interesa. Kampanja je pokrenuta nakon što je policija u junu ove godine ušla u kuću novinara News Corp-a i u sjedište Australijske radiodifuzne korporacije (ABC) u potrazi za dokumentima koji su  procurili“ iz Vlade.

Savez za medije, zabavu i umjetnost (MEAA) je optužio Parlament Australije da je pod izgovorom nacionalne sigurnosti u posljednih 18 godina donio 75 zakona koji uskraćuju pravo javnosti na informacije. Primjeri u kojima je Vlada odbila objaviti podatke uključuju one o zlostavljanju i zanemarivanju stanara staračkih domova i o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima, piše Independent.

Australci uvijek trebaju biti sumnjičavi prema vladi koja želi ograničiti njihovo pravo da znaju što se događa, rekao je izvršni predsjednik News Corp Australia Michael Miller.

Iako je Australija dugo smatrana utočištem demokratije, novo istraživanje koalicije Pravo da znamo je otkrilo da 87 posto građana cijeni transparentnu demokratiju, ali samo 37 posto njih vjeruje da živi u takvoj demokratiji u Australiji.

Izvori: Independent, The Guardian, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.