Društvo novinara BiH osudilo prijetnje upućene Avdi Avdiću

Društvo novinara BiH osudilo prijetnje upućene Avdi Avdiću

Društvo novinara BiH osudilo prijetnje upućene Avdi Avdiću

„Novinari moraju biti slobodni da rade posao bez straha“.
 
foto: Pixabay
 
Urednik portala Istraga.ba Avdo Avdić dobio je prijetnje putem društvenih mreža zbog objavljenog teksta o Nerminu Muzuru, aktuelnom načelniku Općine Ilidža, javlja Društvo novinara Bosne i Hercegovine (BiH).
 
U tekstu objavljenom na Istraga.ba navodi se da je Muzur nedavno koristio diplomatski pasoš tokom posjete Crnoj Gori i Srbiji kada je bio član delegacije ministra vanjskih poslova BiH Elvedina Konakovića. Društvo novinara BiH navodi u saopštenju da su u tekstu na portalu Istraga.ba navedeni dokazi da Muzur nije koristio dokument u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša.
 
„Prijetnje su pritisak na objektivno novinarstvo a postupke možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomije, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava“, navodi Društvo novinara BiH, dodajući da istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava. 
 
„Novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uslova za sigurno društvo. Moraju biti slobodni da rade posao bez straha. Istovremeno, političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke“, istakli su.
 
Društvo novinara BiH povodom ovog slučaja zahtijeva javnu reakciju institucija.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.