Prijetnje novinaru Žurnala zbog pisanja o bosanskom narko kartelu

Prijetnje novinaru Žurnala zbog pisanja o bosanskom narko kartelu

Prijetnje novinaru Žurnala zbog pisanja o bosanskom narko kartelu

Foto: Žurnal

Nakon Žurnalovih tekstova o bosanskom narko kartelu, Mirza Gačanin, osoba koja se prema pisanju tog portala dovodi u vezu sa kriminalnom grupom, u video poruci, uz psovke i spominjanje djece novinara, prijeti kako će doći „njegovih pet minuta“, te da će ga „potraživati po kanalima“.

„Znam da nisi ti, da je onaj drugi idiot. Ali eto koje budalaštine i laži se pišu. Čuj, mene neko potražuje. Ja evo završavam krov od zgrade i koja to policija mene potražuje. Neka, neka, doći će i mojih pet minuta, pa će i njega potraživati po kanalima“, rekao je Gačanin u videu koji je snimljen u Holandiji i proslijeđen redakciji Žurnala. Kako se navodi u tekstovima Žurnala, koje potpisuje novinar Avdo Avdić, Mirza Gačanin je član kartela i holandsko pravosuđe ga sumnjiči za pranje više miliona eura.

„Iako su trebali reagirati po službenoj dužnosti, nijedno tužilaštvo u BiH se do sada nije aktiviralo u vezi sa videom koji je snimio Mirza Gačanin. Istina, zvali su me iz Federalne uprave policije i SIPA-e i naredne bih sedmice trebao dati izjavu u svojstvu svjedoka“, rekao je Avdić za Mediacentar. Kaže da država BiH do sada nije poduzela ništa, ali da su na to naviknuli svi bh. građani. Zahvalan je na reakcije Udruženja BH novinara i Kluba novinara Banja Luka koji su odmah reagovali i pokrenuli i međunarodne novinarske asocijacije.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima reagovali su saopštenjem u kojem traže od MUP Kantona Sarajevo, državne sigurnosne agencije SIPA-e i nadležnog tužilaštva provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, adekvatnu zaštitu novinara i uspostavu saradnje sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionirala osoba koje je poslala prijeteću video poruku.

„BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju ovo ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim sa kriminalom. Prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara su kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama“, navodi se u saopštenju.

Novinari Žurnala i prije su bili meta prijetnji i napada. U martu ove godine fotograf portala Adi Kebo je napadnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj su novinari Žurnala pripremali istraživački tekst. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.