BH novinari od UN-a traže hitnu zaštitu novinara u Pojasu Gaze

BH novinari: Hitno zaštititi novinare i medijske radnike u Pojasu Gaze

BH novinari od UN-a traže hitnu zaštitu novinara u Pojasu Gaze

Medijski profesionalci u Pojasu Gaze su svakodnevno izloženi ubistvima, ranjavanjima i drugim rizicima
 
foto: Gayatri Malhotra on Unsplash
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozivaju Irenu Khan, specijalnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja i mišljenja, da se hitno uključi u zaštitu novinara i novinarki i medijskih ekipa u ratnoj zoni Pojasa Gaze koji su svakodnevo izloženi ubistvima, ranjavanjima i drugim sigurnosnim rizicima tokom obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka. 
 
„Hitna zaštita svih novinara/ki u Gazi dio je humanitarnog prava i međunarodnih obaveza i Ujedinjenih naroda i svih drugih međunarodnih organizacija i vlada, i ne bi smjela biti podređena bilo kakvim drugim interesima, naročito ne vojnim ili političkim“, ističe se u saopštenju BH novinara.      
 
Naglašavaju da podrška i zaštita svih onih koji izvještavaju iz Pojasa Gaze mora biti brza, sveobuhvata i efikasna, budući da u tom područjima, kako su naglasili BH novinari, stradaju novinari i novinarke, odnosno civili na radnom zadatku, bez čijeg rada ne bi bilo moguće saznati šta se dešava, niti bi svijet bio upoznat sa masovnim ubistvima civila u Pojasu Gaze, prije svih Palestinaca, uglavnom žena i djece.  
 
Upravni odbor BH novinara ističe da je organizacija Reporteri bez granica (RSF) izvijestila o ubistvu 34 novinara i uništvanju 50 redakcija medija u Gazi. Ova organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnom suda (MKS) u Den Haagu da istraže ove slučajeve. Prema RSF-u, najmanje 12 novinara je ubijeno dok je radilo svoj posao. Deset novinara je ubijeno u Gazi dok su izvještavali o napadima, jedan u Izraelu i jedan u Libanu. 
 
Upravni odbor BH novinara podsjeća kako su 2. novembra brojne međunarodne organizacije, komiteti, vlade, medijske i novinarske asocijacije bili ujedinjeni u gromoglasnoj osudi nekažnjivosti zločina nad novinarima širom svijeta. 
 
“Jednako glasnu osudu zločina nad novinarima/kama u Pojasu Gaze trebamo i danas od istih organizacija i međunarodnih tijela, uz jasan stav da su životi novinara/ki jednako vrijedni i u Gazi i bilo gdje u ostatku svijeta, kao i da novinarske ekipe moraju biti pod međunarodnom zaštitom u obavljanju novinarkih zadataka bez obzira na političke preferencije i odnos prema stranama na ratištu u  Pojasu Gaze”, naglašeno je iz BH novinara. 
 
Upravni odbor BH novinara i FMHL dodaje da još jednom iskazuje duboku solidarnost sa porodicama ubijenih novinara i novinarki, te obavještavaju javnost da će podnijeti žalbu UN izvjestiteljici za slobodu izražavanja i mišljenja u vezi sa ubistvima medijskih profesionalaca u Pojasu Gaze i zahtijevati efikasniju zaštitu novinara i novinarki koji još uvijek izvještavaju iz ovog područja.  
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.