Stopa nekažnjivosti ubistava novinara u svijetu je skoro 80 posto

Haiti na listi zemalja gdje ubice novinara prolaze nekažnjeno

Stopa nekažnjivosti ubistava novinara u svijetu je skoro 80 posto

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

foto: Screenshot / CPJ

Nedostatak pravde za ubijene novinare i novinarke predstavlja veliku prijetnju slobodi medija, a blizu 80 posto ubistava ostaje neriješeno, objavio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima koji se obilježava danas.

Ovogodišnji Globalni indeks nekažnjivosti CPJ-a je dokumentovano 261 slučaj u kojem su novinari ubijeni zbog svog posla u periodu od deset godina - između 1. septembra 2013., godine kada su Ujedinjene nacije proglasile 2. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, i 31. augusta 2023. godine.

U 204 slučaja ubistva, što iznosi više od 78 posto, niko nije odgovarao krivično. CPJ napominje da novinari koji su ubijeni u napadima između Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra, nisu uključeni u ovogodišnji indeks jer ti slučajevi ne ulaze u navedeni desetogodišnji period.

Stopa nekažnjivosti od 78 posto predstavlja blago poboljšanje u odnosu na stopu od 90 posto koju je CPJ, kako se navodi, zabilježio prije deset godina, no ipak to poboljšanje, dodaje CPJ, ne treba posmatrati kao razlog za optimizam.

“Nekažnjivost je i dalje rasprostranjena, a surova realnost je da se skoro četiri od pet ubica novinara i dalje izvlače sa ubistvom”, istaknuto je.

CPJ dodaje da je zabilježio ubistva 956 novinara od 1992. godine, otkako su počeli sa dokumentovanjem, a 757 slučajeva, što iznosi više od 79 posto, je ostalo neprocesuirano.

Na Globalnom indeksu nekažnjivosti Komiteta za zaštitu novinara za 2023. godinu našao se Haiti, kao jedna od zemalja u kojima će, kako se navodi, ubice novinara najvjerovatnije biti nekažnjene. Nasilje bandi, siromaštvo, politička nestabilnost i nefunkcionalno pravosuđe stoje iza uključivanja ove karipske zemlje na CPJ-ov godišnji spisak nacija u kojima se ubice “izvuku sa ubistvom”.

Haiti se sada nalazi na trećem mjestu nekažnjivosti na svijetu, odmah iza Sirije i Somalije.

Somalija, zajedno sa Irakom, Meksikom, Filipinima, Pakistanom i Indijom, našle su se na Globalnom indeksu nekažnjivosti CPJ-a svake godine otkako su počeli sa dokumentovanjem. Sirija, Južni Sudan, Afganistan i Brazil takođe su godinama na listi, navodi CPJ.

“Razlozi za neuspjeh ovih zemalja da procesuiraju ubice novinara kreću se od sukoba do korupcije, pobune do neadekvatnog provođenja zakona i nedostatka političkog interesa za kažnjavanje onih koji su spremni ubiti nezavisne novinare. Ove države uključuju demokratije i autokratije, nestabilna države i one sa stabilnom vladom”, istakao je CPJ.

Pored toga, neke zemlje izlaze iz rata, dodaje CPJ, no to nije okončalo progon novinara.

Kako nekažnjivost postaje učestala, to signalizuje, piše CPJ, ravnodušnost koja će vjerovatno ohrabriti buduće ubice i smanjiti nezavisno izvještavanje jer novinari ili bježe iz svojih zemalja, odustaju od izvještavanja ili napuštaju profesiju.

U izvještaju se napominje da Indeks nekažnjivosti CPJ-a uključuje zemlje koje imaju najmanje pet neriješenih ubistava tokom deset godina. Navedeni su samo slučajevi koji uključuju potpunu nekažnjivost, dok oni u kojima su neki osuđeni, dok su drugi osumnjičeni ostali na slobodi, odnosno djelimično nekažnjeni, nisu na listi. CPJ rangira zemlje na osnovu populacije stanovništva, što znači, kako objašnjava CPJ, da su naseljenije zemlje poput Meksika i Indije niže na listi, uprkos tome što imaju veći broj ubistava novinara.

“Nekažnjena ubistva imaju zastrašujući efekat na lokalne novinare svuda, narušavajući slobodu medija i smanjujući izvještavanje od javnog interesa”, istakli su iz CPJ-a.

U dijelu izvještaja u kojem piše o nekažnjivosti ubistava novinara za Evropu, CPJ navodi da, iako se smatra najsigurnijom za novinare, u nekoliko zemalja Evropske unije sloboda medija je pod sve većim pritiskom, a ubistva novinara su ostala neriješena na Malti, u Slovačkoj, Grčkoj i Nizozemskoj.

Evropska federacija novinara (EFJ) na današnji dan takođe upozorava na nekažnjivost ubistava novinara u Evropi, te navodi da, iako je broj ubijenih novinara u Evropi naglo opao u odnosu na prošlu godinu, broj slučajeva nekažnjivosti za ubistva nastavlja da raste. EFJ piše da trenutno broji 48 zločina u 13 zemalja koji nisu kažnjeni. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinara, EFJ poziva države da preduzmu konkretne mjere za okončanje nekažnjivosti ovih zločina.

U Evropi je, prema popisu EFJ, 48 ubistava i atentata na novinare ostalo nekažnjeno i to: 16 na Kosovu, sedam u Rusiji, šest u Ukrajini, šest u Turskoj, tri u Srbiji, dva u Grčkoj, dva u Azerbejdžanu, i po jedan u Slovačkoj, Malti, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kipru, Crnoj Gori i u Bjelorusiji. Lista je dostupna na stranici EFJ-a, a kompletan izvještaj CPJ-a na ovom linku.

Izvor: CPJ, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.