Podnesena prijava za ratne zločine protiv novinara u Pojasu Gaze i Izraelu

Podnesena tužba za ratne zločine protiv novinara u Pojasu Gaze i Izraelu

Podnesena prijava za ratne zločine protiv novinara u Pojasu Gaze i Izraelu

Treća prijava Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine nad palestinskim novinarima.

foto: Pixabay

Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) prijavu za ratne zločine počinjene nad palestinskim novinarima u Pojasu Gaze i izraelskim novinarom, a koji su ubijeni i ranjeni dok su obavljali svoj posao. Ovo je treća takva prijava za ratne zločine protiv palestinskih novinara u Gazi koju je RSF podnio MKS-u od 2018. godine.

U krivičnoj prijavi RSF-a podnesenoj 31. oktobra, navode se slučajevi osam palestinskih novinara koji su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih područja u Pojasu Gazi i jednog izraelskog novinara koji je ubijen 7. oktobra dok je izvještavao o napadu Hamasa na njegovu zajednicu. Navedeno je i namjerno, potpuno ili djelomično uništavanje prostorija više od 50 medija u Pojasu Gaze.

Prema podacima RSF-a, od početka napada, ubijena su 34 novinara, od kojih je najmanje 12 ubijeno dok je radilo svoj posao. Deset novinara je ubijeno u Gazi dok su izvještavali o napadima, jedan u Izraelu i jedan u Libanu.

RSF dodaje i da nisu svi slučajevi ubistva novinara još proslijeđeni MKS-u jer se još istražuju njihove okolnosti. 

“Obim, ozbiljnost i ponavljanje međunarodnih zločina usmjerenih na novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju hitnu istragu tužioca MKS-a. Pozivamo na to od 2018. Trenutni tragični događaji ukazuju na potrebu za hitno djelovanje MKS-a”, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

“Napadi koje su pretrpjeli palestinski novinari u Gazi odgovaraju definiciji neselektivnog napada prema međunarodnom humanitarnom pravu i stoga predstavljaju ratne zločine prema članu 8.2.b. Rimskog statuta”, piše RSF.

“Čak i ako su ovi novinari bili žrtve napada usmjerenih na legitimne vojne ciljeve, kako tvrde izraelske vlasti, napadi su ipak nanijeli očito prekomjernu i nesrazmjernu štetu civilima, te i dalje predstavljaju ratni zločin prema ovom članu”, navodi ova organizacija.

Dodaju da smrt izraelskog novinara predstavlja namjerno ubistvo osobe zaštićene Ženevskim konvencijama, što je ratni zločin prema članu 8.2.a. Rimskog statuta MKS-a, te da je na Tužilaštvu MKS-a da utvrdi tačnu prirodu ovih zločina.

Prva prijava za ratne zločine provih palestinskih novinara upućena MKS-u podnesena je u maju 2018. zbog ubijenih i povrijeđenih novinara tokom protesta „Velikog marša za povratak“ u Gazi. Druga je podnesena u maju 2021. nakon izraelskih zračnih napada na više od 20 medija u Pojasu Gaze. RSF je podržao i tužbu Al Jazeere zbog ubistva palestinske novinarke Shireen Abu Akleh koju je na Zapadnoj obali 11. maja 2022. ubio izraelski snajperista.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.