Zabrana rada portala u Egiptu zbog izvještavanja o prihvatanju izbjeglica iz Gaze

Zabrana rada portala u Egiptu zbog pisanja o sukobu Izraela i Hamasa

Zabrana rada portala u Egiptu zbog izvještavanja o prihvatanju izbjeglica iz Gaze

Komitet za zaštitu novinara poziva da se odluka poništi.

foto: Mada Masr / Screenshot

Egipatsko Vrhovno vijeće za medijsku regulativu (SCMR) donijelo je odluku o šestomjesečnoj zabrani rada nezavisnog portala Mada Masr zbog izvještavanja o napadima Izraela i o izbjeglicama iz Pojasa Gaze, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), odakle pozivaju Vijeće da poništi odluku.

U nedjelju je, piše CPJ, SCMR objavio da će, nakon što je razgovarao s glavnom urednicom portala Mada Masr Linom Attalah, blokirati stranicu na šest mjeseci zbog “obavljanja medijskih aktivnosti bez dozvole” i “objavljivanja lažnih vijesti bez provjere izvora”, i uputiti medij na ured glavnog tužioca. 

“Zabranom rada Mada Masra i upućivanjem redakcije na ured glavnog tužioca, egipatska vlada je još jednom pokazala svoju sramnu predanost ciljanju nezavisnih medija i kriminalizovanju slobode medija u zemlji”, rekao je koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour u utorak, dodajući između ostalog da vlasti moraju prestati da maltretiraju medije i novinare koji rade ključni posao u izvještavanju o napadima.

Za sada je Mada Masr dostupna izvan Egipta.

Prema izvještajima medija Ahram Online i Egypt Today, SCMR je 15. oktobra najavio istragu o portalu Mada Masr nakon više žalbi da je redakcija objavila “zapaljive izvještaje koji potkopavaju nacionalnu sigurnost Egipta”.

SCMR se pozvao na objavu Mada Masre od 11. oktobra, gdje se spekuliše da se Egipat sprema da prihvati palestinske izbjeglice koje bježe od izraelskog napada na Pojas Gaze, na osnovu intervjua s pet anonimnih visokorangiranih egipatskih političkih i diplomatskih izvora.

Mada Masr je 15. oktobra objavila saopštenje na svojoj Facebook stranici, potvrđujući da im je „nekoliko čitatelja poslalo povratne informacije o izvještaju koji su objavili“ i da su odlučili promijeniti naslov, jer original “ostavlja prostora za tumačenja koja odstupaju od njegovog sadržaja”.

CPJ navodi da egipatska vlada ima historiju uznemiravanja nezavisnih medija, podsjećajući da su tri novinara stranice Mada Masr suočeni sa suđenjem zbog navodne zloupotrebe društvenih mreža i vrijeđanja članova parlamenta.

Takođe, CPJ navodi da su SCMR-u uputili zahtjev za komentar ali da još nisu dobili odgovor. 

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.